Exista un "risc evident" ca programul de austeritate al Greciei sa nu fie "pe drumul bun" si ca raspandirea crizei datoriilor sa nu poata fi evitata, a declarat marti, 4 octombrie, ministrul suedez al finantelor Anders Borg cu ocazia unei intalniri cu omologii sai europeni, citat de AFP.

Ministrul suedez al finantelor Anders BorgFoto: Agerpres

Ministrii de finante ai tarilor din zona euro s-au intalnit luni la Luxemburg pentru a discuta situatia Greciei si pentru a decide daca vor acorda tarii imprumuturi internationale in valoare de 8 miliarde de euro, necesare pentru a evita falimentul.

Reprezentanti ai creditorilor internationali se afla, la ora actuala, in Atena pentru a verifica progresele facute de autoritatile elene, printre care se numara si programul nou de reduceri drastice a cheltuielilor publice adoptat de guvernul grec pentru a diminua deficitul bugetar.

In pofida masurilor luate, situatia Greciei ramane incerta. "Nu am vazut raportul troicii [n.r. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International], insa riscul (finantelor elene) de a deraia este foarte mare", a declarat ministrul suedez.

Anders Borg a mai subliniat ca "trebuie sa regandim felul in care putem reactiona rapid pentru a construi mecanisme de protectie necesare pentru a controla situatia." Intrebat despre ce mijloace este vorba, ministrul a explicat ca "o parte foarte importanta a acestora consta in a dezvolta abilitatea de a recapitaliza bancile." Masuri asemanatoare au fost indicate luni de ministrul finantelor din Marea Britanie, George Osborne, atat cu privire la situatia bancilor din zona euro, cat si cu privire la nevoia de a actiona rapid in cazul Greciei.