Doua saptamani dupa Standard and Poor's, agentia americana de evaluare financiara Moody's a anuntat marti ca a redus la A2 ratingul pentru Italia, fata de anteriorul Aa2, din cauza "riscurilor de finantare" a datoriei pe termen lung, a cresterii lente a economiei si a"incertitudinii politice".

Moody`s a plasat ratingul intr-o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca aceasta ar putea reduce in continuare ratingul privind obligatiunile guvernamentale italiene, scrie AFP.

Pentru emisiunile de obligatiuni de stat pe termen scurt, agentia a mentinut ratingul sau Prim-1.

Moody`s a explicat ca motivul principal al deciziei sale este un "risc crescut pentru finantarea datoriei publice ridicate in zona euro (pentru tari), cum ar fi Italia din cauza eroziunii sustinute si nonciclice a increderii" investitorilor.

In conditiile in care majoritatea analistilor se asteptau la o degradare cu una sau doua trepte, Moody's a scazut ratingul Italiei cu trei trepte.

Reactionand la aceasta decizie, guvernul lui Silvio Berlusconi a incercat sa minimizeze impactul, subliniind ca reducerea ratingului era "asteptata" si ca "lucreaza cu cea mai mare determinare pentru atingerea obiectivelor de finante publice".