Guvernatorul Isarescu, contrazis de unii macroeconomisti. In anumite conditii putem relaxa totusi fiscalitatea, spun acestia. Vezi opiniile lui Voinea, Daianu, Lungu si altii

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2011, 11:36 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Citu, fostul economist sef al ING vede ca solutie pentru cresterea economica din Romania reducerea fiscalitatii pe capital si munca, impactul asupra bugetului fiind ne- semnificative datorita elasticitatilor din economie. Pledoaria lui Citu, dezvoltata la o conferinta desfasurata la BNR, a venit imediat dupa o replica a Guvernatorului Isarescu. "Ce poate sa fie mai grav pentru Romania decat sa adopte o paleta de stimuli fiscali pe care sa nu o poata sprijini?", se intreba retoric Isarescu. "Ce propun eu nu se refera doar la partea de venituri, ci o reforma a bugetului si fiscalitatii. Pe de o parte sustin reducerea impozitelor pe venit, profit si a CAS. In acelasi timp foarte important acesta strategie functioneaza numai cu reducerea in urmatorii 5 ani cu 50 la suta a angajatilor in sectrul public. Pe langa restructurarile normale un mod simplu si eficient,folosit de Romania pana in 2004, este PRIVATIZAREA", spune Florin Citu. 
 

"Privatizarea este cea mai eleganta si mai putin dureroasa forma de restructurare a statului. Ceea ce propun eu va functiona numai in cazul in care credem ca statul trebuie sa se restranga in economie si sa lase locul sectorui privat. Deci o schimbare radicala in modul de gandire al celor care implementeaza politica economica azi", mai spune Florin Citu


De cealalta parte, Isarescu a facut apel la realism, reamintind ca orice relaxare fiscala desi ar sustine investitiile private, in
florin_citu
Foto: Agerpres
general mai eficiente decat cele de stat, ar echivala cu mai putini bani pentru cele 40.000 de proiecte publice incepute si neterminate, care inseamna resurse blocate. Isarescu sugereaza astfel ca reducerea fiscalitatii ar fi reprezentat o solutie daca bugetul n-ar trebui sa sustina in continuare zeci de mii de proiecte publice, in care deja au fost investite sume importante.

Limitarea expansiunii statutului a fost sustinuta mult mai direct de Citu, partizan explicit al ideii ca pe termen mediu si lung cresterea economica si progresul nu pot fi asigurate decat de mediul privat. Citu vede ca solutie pentru cresterea economica din Romania reducerea fiscalitatii pe capital si munca, in ciuda efectelor asupra bugetului, pe care de altfel nu le anticipeaza ca semnificative datorita elasticitatilor.

"Reglementarea nu a functionat, sistemele poate erau eficiente, dar nu erau adaptabile. De aceea cred ca este nevoie de noua abordare. A venit momentul nu doar in Romania, dar si la nivel mondial pentru o noua abordare. Este acum o problema de supravietuire a sistemului, am ajuns la acel punct foarte dificil in care trebuie sa stim daca sistemul poate supravietui. Si nu gasim in economie exemple de supravietuire, dar gasim in natura, ecosistemele au supravietuit", a explicat Citu.

 • Liviu Voinea: Eu am propus in urma cu peste un an scaderea CAS

Citu e venit tarziu in discutie. Eu am propus in urma cu peste un an scaderea CAS, dar numai impreuna cu
Liviu Voinea
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
cresterea salariului minim. In acest mod este sustenabil pentru buget (pentru ca sunt de doua ori mai multi angajati cu salariul minim la privat decat la buget), favorabil pentru angajati si este neutru pentru firme (se compenseaza).

In schimb alte taxe si impozite trebuie majorate. In primul rand impozitele pe avere (si aici trebuie generalizate declaratiile de avere). In al doilea rand impozitul pe venit sa fie progresiv, cu valoarea mediana 16% (deci unii vor plati mai mult). Abordarea nu trebuie sa fie in primul rand ideologica, ci pragmatica.

 • Laurian Lungu: scaderea CAS, chiar si a TVA, ar putea avantaja economia Romaniei, in anumite conditii

Decizia reducerii fiscalitatii trebuie sa tina cont atat de perspectiva cresterii economice cat si de aspectele  legate de pastrarea echilibrelor fiscale, indeosebi a deficitului bugetar si datoriei publice. Per ansamblu nivelul taxelor si impozitelor in Romania este ridicat in comparatie cu alte tari aflate in acelasi stadiu de dezvoltare economica din Europa. De exemplu, chiar daca ultima crestere a TVA a adus venituri suplimentare la buget, indicele de eficienta a acestei taxe a scazut raportat la perioada de dinanintea cresterii. Aceasta in conditiile in care el era oricum printre cele mai mici din randul tarilor din Europa de Est. Acest fapt reflecta tendinta
Laurian Lungu
Foto: HotNews.ro
platitorilor de taxe catre evaziune in ipostaza unei fiscaltati ridicate.

Cred ca o reducere a fiscalitatii - respectiv scaderea CAS, chiar si a TVA, ar putea avantaja economia Romaniei insa numai daca se va face in anumite conditii. In primul rand este nevoie de adoptarea unei strategii fiscale. Este necesar sa vedem ce impozitam cu preponderenta, consumul sau venitul. Apoi este nevoie de un adoptarea unui pachet complex de masuri  fiscale care sa asigure stabilitatea fiscala. Si, nu in ultimul rand,este nevoie de o transparenta mult mai mare a autoritatilor in ceea ce priveste cheltuielile bugetare. Toate aceste preconditii le vad destul de dificil de indeplinit pe termen scurt astfel incat mentinerea status-quo-ului va fi probabil varianta preferata in cele din urma.

 • Daniel Daianu: Reducerea fiscaliatii, o operatiune riscanta acum

Pentru a judeca catre ce inclina balanta trebuie sa avem in vedere cateva aspecte:
- de la contributia sectorului privat la deficitele externe (cel de cont curent) de peste 80% pana in 2009 am ajuns la "defciite gemene" acum; adica deficitul bugetar acopera deficitul de cont curent.
- conditiile externe pe pietele de credit se complica iar si rapid; sunt semne asemenatoare cu cele din toamna lui 2008. Aceasta vor face ca serviciul datoriei publice sa creasca pentru Romania.
- Romania, desi are (inca) o situatie ai zice confortabila cu datoria publica nu a terminat consolidarea fiscala.
- una este sa ai o crestere de deficit bugetar intrucat economia creste mai putin decat prognoza pe care s-a construit bugetul si altceva daca deficitul este cauzat de stimuli fiscali.
Daniel Daianu
Foto: HotNews.ro

- Leul nu este moneda de rezerva si euroizarea este inalta, ceea ce induce pericole semnificative daca se iau masuri deliberate de crestere a deficitului bugetar, care ar pune presiune mare pe leu.

Aspectele mentionate mai sus arata ca trebuie sa nu ne intindem mai mult decat avem plapuma. Daca guvernul ar reusi sa compenseze ce se pierde ca venituri fiscale prin reducerea CAS via combaterea evaziunii fiscale ar fi in regula. O alta posibilitate ar fi ca de pilda: sa se absoarba fonduri europene considerabil mai mult cumulat cu reducerea de cheltuieli cu achizitii/materiale (eliminarea din risipa) care sa permita o scadere de CAS. Aceasta combinatie ar trebui sa lase cheltuielile bugetului agregate neatinse, adica sa nu scada contributia bugetului public la formarea PIB. Dar avem nevoie de calcule realiste pentru a nu scapa haturile din mana.

Cat priveste propunerea unora de a compensa scaderea CAS si a TVA prin impozitarea pensiilor, ideea este cu hibe mari. Daca impozitezi pensiile lovesti puternic in consum tocmai cand este ingrijorat de incetinirea economiei. Sa nu omitem ca pensionarii au inclinatie spre consum sustinand cererea agregata. Dimuniarea TVA nu ar fi simetrica ca efect asupra preturilor asa cum a fost marirea (deci pensionarii nu ar castiga din acest compromis, dimpotriva). S-ar reduce considerabil si venituri fiscale. In concluzie, este o operatiune riscanta acum.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2683 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  pai (Miercuri, 5 octombrie 2011, 12:18)

  Mazeta [utilizator]

  cand guvernatorul Isarescu a spus: „Este exact ca la doctor, care îţi spune ia medicamentul ăsta, te vindecă de ficat, dar te omoară de inimă", eu cred ca facea aluzie la domnul presedinte Basescu, nu la economie. Si aici nu poate fi contrazis.
 • +2 (2 voturi)    
  iar liviu voinea? (Miercuri, 5 octombrie 2011, 12:25)

  gicu [anonim]

  în urmă cu două zile la TMC, L.V. afirmă că ministrii de finante si guvernatorii băncilor centrale din cele 27 state UE nu fac ceea ce ar trebui să facă.
  Sunt de acord că vreo doi ministrii nu prea stiu, dar restul ministrilor si guvernatorii sunt ori idioti ori dusmanii propriilor tari, pentru ca in atîtea instituţii care rulează cîteva mii de miliarde de euro-dolari trebuie sa fie ceva expertiză. ceva mai multă decît în firma lui L.V.
  L.V..... thanks, but no thanks.
  • +3 (3 voturi)    
   Nepriceputi (Miercuri, 5 octombrie 2011, 13:12)

   Relu [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Total nepregatiti.Daca astia sunt oameni care conduc macar un butic se duc in faliment rapid.
   Toti experti astia zic un lucru : reducerea fiscalitati.Pe capital si munca .Ceea ce va genera ce ?Un plus de bani lichizi pe piata.Si unde pleaca banii astia lichizi pe piata ?Procentual cea mai mare parte pleaca la achizitia de bunuri din import.Adica pe scurt daca guvernul roman scade impozitele pe capital si munca se bucura guvernul chinez ca se maresc importurile din China .Ca are lumea bani.Si se stimuleaza economia Chinei,sau a Germaniei,sau a Turciei dupa caz.Vedeti problema: Nu sunt destule bunuri produse in Romania pe piata ca aceste masuri sa fie folositoare.
   Mai zice unul : Sa se mareasca impozitele pe"avere".Nu spune ce este asta avere.Putem banui ca se refera la propietati.Daca maresti impozitul pe propietati nenorocesti pensionarii de la orase care in majoritatea lor stau in apartamente "avere' si abia au cu ce sa plateasca intretinerea.Omul este total aiurea daca propune asa ceva. Putem vedea o adunare de impotenti care stau de vorba intre ei,se cred destepti si cred ca noi avem nevoie de tampeniile pe care le debiteaza.
   Solutia este una simpla:Sa nu consumi mai mult decat produci.Sa nu importi mai mult decat exporti.Problema Romaniei isi are originile in 1990 cand s-au distrus economia si agricultura .Cand s-au taiat la fier vechi toate .Asa a ajuns azi Romania sa nu mai produca nimic. Si de aici problemele.Solutii pe termen scurt nu exista.Solutii pe termen lung nu are cine sa le realizeze.Cei mai smecheri romani din top 300 nu produc nimic.Ori ne vand produsele altor economii,ori profita de resursele naturale ale Romaniei sub pret,ori au facut speculatii imobiliare,ori asfalteaza,ori vand fier vechi,ori cherestea.Nimic nici un produs care sa inglobeze 2-3 nivele de plus valoare. Si ar mai fi o solutie dar nu se poate : SA NU SE MAI FURE .Da nu se poate .....
   • +1 (1 vot)    
    bravo (Miercuri, 5 octombrie 2011, 17:16)

    hoha [anonim] i-a raspuns lui Relu

    Esential nu e nimic nou in ce spui dar imi place foarte mult cum detaliezi.
 • +1 (1 vot)    
  doar.. (Miercuri, 5 octombrie 2011, 12:27)

  catalin [anonim]

  din articol eu inteleg ca isarescu merge pe ceva sigur si inceraca sa asigure o anumita stabilitate la ceilalti doar teori "doar daca ar fi sa ..." "in anumite conditii.... " deci ceva de care nu esti sigur, ei fiind reprezentatnti sau fosti reprezentanti ai unor banci private care cer diverse comisioane, Intrebarea care se ridica in afara de scenari pozitive mai sunt luate in calcul si scenari negative si daca ce solutii?
 • +2 (2 voturi)    
  "crestere economica" (Miercuri, 5 octombrie 2011, 13:59)

  marian0904 [anonim]

  I-am vazut pe LV si FC la TV cum predicau o scadere a fiscalitatii. M-am mirat ca LV, pe care-l credeam mai rezervat, propovaduia ca, in actualele conditii de criza, tarile sa poata avea deficite bugetare mai mari pt a se realiza o crestere economica mai consistenta.
  Pai asta au facut pana acum aceste state. Au tot urmarit cresterea economica, lasand liber deficitul. Cum finantatori iresponsabili s-au gasit berechet, nu au fost probleme pentru finantarea acestor deficite. Acum, cand trebuie platita nota de plata, se mai gasesc unii care au ramas cu reteta veche in mana. Totusi situatia s-a schimbat pt ca finantarea deficitelor se face mai greu, fiind necesare sume mai mari si dobanzile crescand.
 • -1 (1 vot)    
  uffff (Miercuri, 5 octombrie 2011, 14:57)

  sir [anonim]

  nu inteleg ce este atat de greu de inteles: datoriile actuale (rate+dobanzi+penalitati) insumate depasesc cu mult masa monetara existenta in circulatie, aceasta este principala cauza a crizei actuale. ... Vinovatii? bancile care au dat banii cu o dobanda mult mai mare decat inflatia calculata. Solutia ?Fie tiparim moneda pana se egalizeaza masa monetara cu valoarea totala a datoriilor, sau renuntam la dobanzi+penalitati+comisioane....Ambele solutii nu sunt acceptate de banci cu toate ca ele sunt singurele direct razpunzatoare de situatia din prezent.
 • +1 (1 vot)    
  OK. (Miercuri, 5 octombrie 2011, 17:45)

  Nea Costica [anonim]

  Pitpalacilor, vorbiti, dar nu ascultati cu atentie. Mugurel a zis ca daca si-ar asuma un RISC ar face asa ceva. Voi .....? Cu stima,NC.
 • 0 (0 voturi)    
  eu deja cand aud de Daianu (Miercuri, 5 octombrie 2011, 20:13)

  asd [anonim]

  schimb postu sau inchid tv.
 • 0 (0 voturi)    
  reducere fiscalitate (Joi, 6 octombrie 2011, 8:27)

  florin [anonim]

  este bine sa se reduca fiscalitatea si sa se stimuleze comsumul dar pentru ce se produce in romania.Sa nu incepem sa consumam produse importate.,sa stimulam prod.interna.Sa nu cumparam ceapa din germania sau olanda,cartofi din grecia sau mere din polonia sau frantza...supermarketurile sunt pline de asa ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Liviu Voinea ?!!! (Joi, 6 octombrie 2011, 12:48)

  anonim [anonim]

  Nu inteleg de ce asculta lumea ce spune Liviu Voinea .

  Un comunist premiat la disciplina socialism stiintific.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by