Agentia de evaluare financiara Moody's a plasat sub supraveghere sapte banci din Ungaria pentru o posibila retrogradare, din cauza legii aprobate recent care permite rambursarea creditelor ipotecare in valuta la o rata de schimb preferentiala, potrivit Reuters. Decizia Moody's va afecta ratingurile de soliditate financiara a sase banci si calificativele pentru datoriile si depozitele a sapte banci.

Cele sapte banci sunt OTP Bank, OTP Mortgage Bank, FHB Mortgage Bank, precum si diviziile din Ungaria ale KBC, Erste Bank, BayernLB si GE Capital.

Parlamentarii maghiari au adoptat la finele lunii trecute un plan pentru a-i ajuta pe cei cu credite ipotecare in valuta (in special pe cei cu credite in franci elvetieni), prin care populatia isi va rambursa datoriile la o rata de schimb cu mult sub nivelul pietei, fortand astfel bancile sa acopere pierderile. Astfel, cetatenii ungari vor putea rambursa datoriile integral la un curs de 180 de forinti pentru un franc elvetian si 250 de forinti pentru un euro, in timp ce ratele de schimb de pe piata sunt de 236 forinti pentru un franc elvetian si de 288 de forinti pentru un euro.

Guvernul estimeaza ca pana la 300.000 de debitori ar putea opta pentru aceasta schema, fie prin utilizarea economiilor pentru plata datoriilor fie prin refinantarea creditelor in valuta cu altele in moneda locala.

"In conditiile in care creditele in valuta reprezinta 70% din creditele ipotecare, Moody's crede ca legea ar putea declansa pierderi pentru banci si ar putea avea impact asupra pozitiilor de capital. Plecand de la ipoteza unei rambursari anticipate a 30% din totalul creditelor, Moody's estimeaza ca, avand in vedere actualul curs de schimb, conversia va aduce pierderi de pana la 300 puncte de baza pentru rata de adecvare a capitalului in sistemul bancar ungar, care a fost 13,8% in iunie 2011", avertizeaza agentia.

Moody's mai arata ca proiectul guvernului creste tensiunea din sistemul bancar ungar, aflat deja sub o presiune semnificativa, reflectata prin deteriorarea calitatii activelor si profitabilitatea slaba.