Fondul Monetar International a avertizat miercuri ca o recesiune la nivel mondial nu poate fi exclusa in 2012 si a cerut Europei sa puna in practica politici de relansare.

"Mizam in continuare pe o crestere in 2012, chiar si foarte modesta, dar activitatea se poate intoarce. Un risc de recesiune nu mai este de exclus", a admis Antonio Borges, directorul Fondului pentru Europa.

FMI a cerut tarilor din Zona Euro sa rezolve criza datoriilor suverane, apreciind ca exista inca suficient timp pentru a gasi o solutie, dar a avertizat guvernele fata de masurile de reducere a deficitelor excesive care ar ruina relansarea economica.

"Dorinta de a atinge tinte in materie de deficit nu trebuie sa se faca cu riscul unei contractii la scara mare a activitatii economice", potrivit unui raport al Fondului publicat la Bruxelles.

In acest spirit, al doilea plan de salvare a Greciei, decis in iulie, ar trebui reexaminat, pentru a se concentra mai mult pe "o datorie sustenabila" si pe "redemararea cresterii economice", a declarat Antonio Borges, intr-o conferinta de presa.

Grecia este in prezent scufundata intr-o profunda recesiune care complica sarcina guvernului de a reduce deficitul si de a frana cresterea datoriei suverane.

Punct pozitiv pentru Atena: FMI se declara "increzator asupra ajungerii la o solutie pozitiva" in urma negocierilor care au loc in prezent intre Grecia si troica internationala a creditorilor (FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana) asupra varsarii unei transe de 8 miliarde de euro.

Aceste fonduri fac parte din primul plan de salvare a Greciei, decis in 2010.