Actionarul majoritar Lasselsberger l-a inlocuit pe directorul general al Cesarom, intr-o sedinta fulger. In zilele urmatoare austriecii intentioneaza sa mazileasca intreg managementul companiei, au declarat pentru HotNews surse apropiate companiei. Directorul general al Cesarom, Christian Morath (47 ani) a fost inlocuit de conducerea grupului austriac Lasselsberger. Surse din piata afirma ca actionarii majoritari au decis schimbarea lui Morath dupa o sedinta fulger, desfasurata saptamana trecuta, la Bucuresti. Oficial, schimbarea lui Morath a fost anuntata ca o demisie din proprie initiativa. Boardul Lasselsberger l-a prezentat si instalat imediat pe noul sef al Cesarom, Kurt Ternegg. Oficialii companiei au sunat in jurul orelor 17,30, spunand ca e vorba de declaratia unui angajat "frustrat"

Christian Morath este etnic german nascut in Timisoara si stabilit in Germania. El a revenit in Romania acum sapte ani. Intr-unul dintre interviurile sale de dupa intoarcerea in tara Morath a afirmat ca “daca este respectat si este motivat financiar romanul isi iubeste firma si lucrează mult peste program iar în caz contrar, tipic latin, dacă romanul consideră ca este tras pe sfoară, isi ia, din firmă, ceea ce consideră că ii corespunde”.

Ancheta interna in desfasurare

Conducerea Lasselsberger cauta explicatii, printre angajati, pentru modul de executare a anumitor operatiuni, spun sursele citate. In perioada imediat urmatoare ar putea fi inlocuita intreaga echipa de management, ramasa dupa plecarea fostului sef. Cei vizati in mod special sunt directorul operational, directorul financiar si juristul companiei. Directorul operational Eduard Macarescu (30 ani) a mai lucrat cu Christian Morath si inainte de Cesarom, in conducerea distribuitorului de placi ceramice Delta si pentru retailerii Plus si Rewe, toate companii cu proprietari germani sau austrieci.

Schimbarea lui Morath se adauga problemelor deja existente pentru liderul pietei locale de placi ceramice. Cesarom se confrunta, in ultimul an, cu scaderea vanzarilor, din cauza stagnarii pietei de constructii. O alta cauza a scaderii influentei brandului Cesarom este lipsa investitiilor in produse noi. Firma a avut, in aceeasi perioada, o fluctuatie mare de personal. Directorul de productie al unitatii Sanex Cluj Napoca a fost schimbat de doua ori intr-un an, afirma surse din interiorul fabricii clujene. Inlocuiri au avut loc si la varful departamentelor de achizitii, logistica sau resurse umane. De asemenea, negocierile salariale, cu sindicatele nemultumite de contractul colectiv de munca, avanseaza cu dificultate.

Vom reveni

Conducerea companiei nu a putut fi contactata, fiind plecata la Cluj, potrivit declaratiilor celor de la receptie. Vineri ar urma sa aiba loc o sedinta in care problemele sa fie cat de cat clarificate.

Intre timp, firma de PR a sunat sa spuna ca lucrurile nu stau chiar asa si ca orice schimbare de management e normala intr-o economie de piata.