Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR participa joi la Londra la reuniuneamembrilorconsiliului de administratie alEuropean Banking Authority(EBA), organismul paneuropean de supraveghere bancara, unde se discuta despre necesitatea recapitalizarii bancilor, analizandu-se posibilitatea efectuarii unui nou test de stress aplicat bancilor din UE. Reamintim ca, desi majoritatea bancilor au trecut ultimul test de stress, problemele ulterioare au aratat ca acesta a fost insuficient, Dexia fiind acum in pragul falimentului.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Desi media britanica scrie ca reuniunea EBA e una de criza, oficialii Autoritatii europene spun ca a fost demult programata.

Noile teste de stress vor urmari impactul unor pierderi masive de pe urma obligatiunilor grecesti asupra sistemului bancar european, scrie FT. "Autoritatea Bancara Europeana urmeaza sa ofere analize detaliate cu privire la fiecare tara in parte referitoare la necesarul de capital al bancilor in situatia deprecierii bondurilor grecesti", noteaza Financial Times. EBA poarta discutii cu oficialii si guvernele europene pentru infiintarea unui mecansim care sa forteze bancile sa se recapitalizeze, o masura ceruta in ultima vreme de oficialii Fondului Monetar International si alti economisti.

Masura constituie o recunoastere tacita a faptului ca precedentele doua runde de teste derulate de EBA nu au fost suficient de robuste si vine dupa ce cancelarul german a declarat ca este pregatita sa recapitalizeze bancile germane daca va fi necesar.

Ultimele teste de stres derulate la nivelul UE, in luna iulie a acestui an, au aratat ca doar opt din cele 90 de mari grupuri bancare europene nu vor face fata unei recesiuni prelungite si vor fi nevoite sa stranga capital in valoare de 2,5 miliarde de euro.

In schimb, miercuri directorul departamentului pentru Europa al Fondului Monetar International, Antonio Borges, a apreciat ca Europa are nevoie de o suma cuprinsa intre 100 si 200 miliarde de euro pentru a-si recapitaliza bancile si a recastiga increderea investitorilor, iar planul ar trebui derulat la nivelul intregului continent. Testele din luna iulie,desimai severedecat cele precedente,au fostputerniccriticatepentru ca nu iainconsiderareposibilitatea uneiimplicitdeGrecia.