Actiunile grupului financiar franco-belgian Dexia, listat la bursele din Paris si Bruxelles, au fost suspendate de la tranzactionare la ora 13:59 GMT (16:59 ora Romaniei) la solicitarea autoritatilor de reglementare din Belgia, a anuntat joi operatorul bursier NYSE Euronext citat de AFP.

"Actiunile sunt suspendate la cererea autoritatii de reglementare din Belgia de la ora 3:59 PM (ora locala - n.r.)", a declarat un purtator de cuvant al operatorului bursier, dupa ce posibilitatea nationalizarii sucursalei belgiene a institutiei financiare a aparut in presa din aceasta tara.

La ora 13:54 GMT, actiunile Dexia scadeau cu 17,24%, la 0,85 euro.

Grupul franco-belgian a devenit prima institutie de credit care a trebuit salvata cu fonduri publice din cauza crizei datoriilor din Europa, banca avand nevoie de un imprumut de urgenta de la stat pentru a evita colapsul.

Marti, autoritatile din Franta si Belgia au decis divizarea Dexia si vanzarea activelor sanatoase, in vreme ce activele toxice, inclusiv obligatiunile emise de Grecia si alte state de la periferia zonei euro, sa fie plasate intr-o structura de tip "bad bank" sustinuta de catre cele doua guverne.