Agentia de evaluare financiara Moody's a redus ratingul a 12 institutii financiare din Marea Britanie, precizand ca este putin probabil ca guvernul britanic sa le ofere sprijin financiar in cazul in care se vor confrunta cu probleme, potrivit AFP. Printre cele mai importante banci afectate de aceasta decizie sunt Lloyds si Royal Bank of Scotland, care au fost salvate de stat in timpul crizei financiare din 2008-2009.

Ratingurile Lloyds TSB Bank, Santander UK si Co-Operative Bank au fost retrogradate cu o treapta, in vreme ce calificativele RBS si Nationwide Building Society au fost reduse cu doua trepte. Ratingurile a sapte institutii de credit specializate pe sectorul imobiliar au fost reduse cu una cu pana la cinci trepte. Totodata, Moody's a confirmat ratingul "A2" al Clydesdale Bank, cu perspectiva negativa.

Barclays, HSBC si Standard Chartered nu au fost vizate de decizia Moody's.

Moody's a aratat ca "reevaluarea sa presupune o scadere a posibilitatii ca guvernul britanic sa ofere in viitor sprijin pentru institutiile financiare".

Reprezentantii agentiei au precizat ca retrogradarea nu reflecta o deteriorare a fortei financiare a sistemului bancar sau a guvernului.

Moody's a anuntat inca din luna mai ca intentioneza sa reduca ratingurile bancilor britanice, in conditiile in care masurile de austeritate fiscala adoptate de catre guvern fac mai putin probabil un sprijin financiar din bani publici pentru sectorul bancar.

Investitorii au reactionat imediat la anuntul Moody's si au sanctionat bancile in cauza listate la Bursa din Londra. La ora 7:40 GMT, actiunile Lloyds scadeau cu 2,41%, iar cele ale RBS cu 1,56%.