Moody's a retrogradat vineri ratingurile a noua banci portugheze, dupa ce la mijlocul lunii iulie a retrogradat calificativul suveran al Portugaliei de la "Baa1" la "Ba2", cu perspectiva negativa, potrivit unui comunicat al agentiei.

Cele noua banci sunt Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta, Caixa Economica Montepio Geral, Banco Internacional do Funchal, Banco Portugues de Negocios si Espirito Santo Financial Group.

Toate ratingurile acestor banci au perspectiva negativa, cu exceptia Banco Portugues de Negocios (BPN), a carei perspectiva este in evolutie.

Moody's arata ca riscurile asociate activelor celor noua banci au crescut, din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Portugaliei.

Totodata, reprezentantii Moody's spun ca un alt factor care a dus la retrogradarea ratingurilor este deteriorarea activelor din cauza perspectivelor economice nefavorabile, in contextul masurilor de austeritate adoptate de guvern.

In plus, lichiditatea acestor institutii de credit este afectata de accesul dificil la finantare de pe piata interbancara.