BNR reuseste performanta sa fie atacata atat din partea dreapta a spectrului politic cat si din stanga lui. Cel mai recent atac a venit din partea lui Adrian Nastase, la doar doua zile dupa ce presedintele PSD Victor Ponta se referise la activitatea BNR. Inainte de acestia, au fost Dinu Patriciu, Varujan Vosganian si chiar presedintele Traian Basescu. Cu exceptia "iesirii" lui Patriciu, BNR nu a vrut sa comenteze niciunul dintre atacurile venite din zona politicului.

  • Adrian Nastase-Guvernul foloseste Banca Nationala a Romaniei si credibilitatea BNR

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat joi seara la Antena 3 ca, "Guvernul foloseste Banca Nationala a Romaniei si credibilitatea BNR pentru a testa prin intermediul ei anumite formule, pentru a face anumite teste, pentru a incerca anumite lucruri, iar BNR, din pacate, se lasa folosita in acest joc. (...) Anumite formule, lucruri, care sunt mai deranjante, sunt mai socante, sunt mai radicale din punctul de vedere al solutiilor sunt lansate de catre anumiti oameni din BNR, nu de catre guvernator, iar dupa aceea, in masura in care lucrurile sunt inghitite de populatie, de analisti, de oamenii politici, ele sunt lasate sa curga, daca nu, vine cineva si le da peste degete cu liniuta celor care au spus lucrurile respective si se explica faptul ca, de fapt, ei au vorbit ca persoane particulare", a declarat Nastase.

Potrivit acestuia, "credibilitatea bancii este folosita pentru a testa capacitatea de anduranta a populatiei. Oamenii vor spune "iata, daca cei de la banca vin si discuta aceasta tema si spun ca asa trebuie, asta e, nici Guvernul nu are ce sa faca, trebuie si el sa mearga pe linia asta". Asta este smecheria si nu sunt de acord cu ea. Daca Guvernul vrea sa discute anumite subiecte, sa vina si sa le discute in mod corect iar banca sa se ocupe de politica monetara", a mai spus Adrian Nastase.

El s-a aratat surprins ca atata vreme cat a fost premier, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu a iesit public decat de doua sau de trei ori, "iar acum iese, practic, la doua-trei saptamani" a mai spus Nastase.

  • Victor Ponta- Mugur Isarescu nu pune degetul pe rana coruptiei

Victor Ponta, presedintele Partidului Social-Democrat (PSD), declarase, marti, ca afirmatiile guvernatorului Bancii Nationale (BNR) Mugur Isarescu privind anul electoral 2012 sunt corecte, insa ca acesta "nu pune degetul pe rana coruptiei".

"Au fost pana acum nenumarate masuri ale Guvernului impotriva situatiei economice si a mediului de afaceri. Orice declaratie economica a premierului este nula si nu face referire la coruptia sistematizata si la risipa banilor publici pe care o practica Guvernul.

Sunt dezamagit ca guvernatorul BNR se opreste de fiecare data, in analizele lui corecte, si ezita sa puna degetul pe rana coruptiei guvernamentale si a risipei iresponsabile din banii publici", a declarat presedintele PSD, pentru Mediafax.

  • Varujan Vosganian - Banca centrala s-a incadrat in corul de laudatori ai Guvernului. A primit si Steaua Romaniei de la cel mai mare rang

"Datoria publica este de doua ori si jumatate mai mare. Romania va plati in acest an aproape 3.000.000.000 de euro dobanzi comisioane si speze pentru prostiile pe care le-am facut noi, pana acum deja am platit peste un miliard si ceva de euro. Avem in acelasi timp o populatie saracita, investitori vlaguiti care au adus bani de acasa in firme, dar nu mai pot, avem investitori straini zero veniti noi in Romania in 2011 si atunci Fondul Monetar International este ingrijorat de ce, nu stiu daca va amintiti schimbarea de ton a bancii centrale. Banca centrala in doi ani s-a incadrat in corul de laudatori ai Guvernului. A primit si Steaua Romaniei de la cel mai mare rang si pana la rangurile mai modeste functie de locul in ierarhie, guvernatorul, ca si patriarhul Romaniei, au primit aceasta distinctie, insa cand Banca Nationala a Romaniei s-a simtit atacata direct prin prostiile Guvernului, prin majorarea TVA-ului si cresterea inflatiei, a inceput sa reactioneze", a spus Vosganian.

  • Traian Basescu- Banca Nationala e un continuu profesor, dar ia intrebati pe vreunul dintre ei daca vrea sa fie ministru sau premier

Presedintele Traian Basescu i-a criticat pe toti specialistii in economie care prefera sa stea pe margine si sa dea lectii la televizor in loc sa se implice direct in conducerea tarii, prin preluarea mandatului de premier sau macar a unui minister. In premiera, presedintele a aratat cu degetul catre BNR.

El i-a criticat pe specialistii Bancii Nationale care sunt tot mai vocali in ultimul timp si semnaleaza o mare parte din greselile guvernului, refuzand in acelasi timp orice propunere de preluare a fraielor economiei.

"Lectii sunt foarte multi care dau, inclusiv Banca Nationala. E un continuu profesor, dar ia intrebati pe vreunul dintre ei daca vrea sa fie ministru sau premier. Viata de politician la varf e grea, una e sa dai din gura si alta sa ai responsabilitatea pe spate (...)

Va pot enumera vreo zece oameni foarte destepti, dar care dau inapoi si nu stiu unde sa fuga. E o mare diferenta intre a da din gura si a-ti asuma responsabilitati. Dau un semnal celor care dau lectii toata ziua: Una e sa vorbesti din tribuna si alta sa intri in arena. Vreau sa ii vad in arena", a cerut raspicat Traian Basescu.

  • Relu Fenechiu- Am constatat cu stupoare ca v-ati transformat peste noapte in analist politic si emiteti judecati de valoare lipsite de profesionalism

Deputatul liberal Relu Fenechiu il acuza pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca s-a transformat in analist politic, folosindu-se de conferintele de presa de la Banca Nationala pentru a face aprecieri la adresa partidelor politice.

Fenechiu i-a transmis guvernatorului BNR, prin intermediul unei scrisori deschise ca in ciuda faptului ca il considera un "profesionist desavarsit", este atat de "naiv" incat a ajuns sa creada in declaratiile PD.

"Am constatat cu stupoare ca din functia onorabila si teoretic apolitica, de guvernator al BNR, pe care o detineti, v-ati transformat peste noapte in analist politic si emiteti judecati de valoare lipsite de profesionalism. Nu stiu daca doar ati stat prea mult pe linga domnul Emil Boc si v-ati molipsit din naivitatea demagogica a primului-ministru sau sunt alte constringeri la mijloc, insa consider ca o conferinta de presa sustinuta de liderul Bancii Nationale nu este un loc propice pentru discutii despre strategiile partidelor, despre ce ar trebui sa promita politicienii sau pentru analize privind deciziile politice din trecut", scrie Fenechiu, in scrisoarea deschisa.

Criticand sustinerea pe care Mugur Isarescu o acorda actualului guvern, deputatul liberal afirma: "Observ ca din noua pozitie de partener guvernamental, catalogati masura cresterii TVA-ului drept o balba, insa una argumentata de lipsa de sprijin politic in aplicarea totala a masurilor de austeritate".

"Domnule Isarescu, consider ca ar trebui sa va clarificati pozitia cu privire la performantele economice ale Guvernului Boc, pentru a demonstra faptul ca sunteti un tehnocrat echidistant, asa cum va impune functia pe care o detineti", conchide Fenechiu.