ANAF va transmite pana vineri, 15 octombrie, scrisori catre populatie si firme prin care va anunta ca penalitatile vor fi sterse daca datoriile si dobanzile de intarziere catre bugetul de stat vor fi achitate pana la finele anului, potrivit unui ordin emis de Ministerul Finantelor Publice.

Notificarile vor fi trimise contribuabililor care inregistrau restante la bugetul statului la 31 august 2011.

Statul va anula penalitatile de intarziere, precum si jumatate din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca principalul si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensate pana la finele anului.

Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale pana la jumatatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalitatilor de intarziere, precum si o diminuare cu 25% a majorarilor de intarziere.

Persoanele care nu au fost notificate privind posibilitatea stergerii datoriilor se pot adresa organelor fiscale pentru clarificarea situatiei.

Facilitatile prevazute nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Obligatiile fiscale pentru care se pot acorda facilitati fiscale sunt cele administrate de ANAF, precum contributii sociale, impozite si TVA.

Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile mentionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

De la jumatatea anului trecut, a fost eliminat din Codul Fiscal termenul "majorare de intarziere" si a fost pastrat doar cel de "penalitate de intarziere".

Pentru platile restante firmele si populatia platesc atat o dobanda, cat si o penalitate de intarziere, care este calculata in functie de perioada cu care a fost depasit termenul de scadenta.

Pentru fiecare zi cu care a fost depasit termenul de plata se calculeaza o dobanda de 0,04% din suma datorata si nicio suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere.

Penalitatea creste la 5% din suma totala daca datoria este achitata in urmatoarele 60 de zile, iar pentru cele care depasesc termenul de 90 de zile penalitatea ajunge la 15% din totalul obligatiilor de plata. Sumele nu sunt cumulative.

Pana la jumatatea anului trecut, companiile plateau doar o majorare de intarziere, de 0,1% pe zi din obligatia de plata.

"Sper sa aplice cat mai multi agenti economici la aceasta facilitate, in asa fel incat arieratele pe care le inregistreaza sa fie diminuate in mod considerabil pana la sfarsitul anului", a declarat presedintele ANAF, Sorin Bejnar.

Oficialul ANAF a aratat ca suma datorata de companii se ridica la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar daca aceasta va fi achitata in integralitate pana la finele anului, vor fi sterse penalitati de 1,5-2 miliarde de lei.