De cand a facut saltul la FMI, Christine Lagarde si-a schimbat cu 180 de grade opiniile. Daca atunci cand era responsabila finantelor din Franta avea opinii cat se poate de clare privind politica de austeritate, saltul peste Ocean a facut-o sa devina, peste noapte, adepta politicii de injectii financiare oriunde si oricand. Iar pentru a-si pune in practica noua ideologie a gasit de cuviinta sa iasa ca tata-n piata cu declaratii referitoare la capitalizarea bancilor europene. Departe de mine gandul de a contesta realitatea crunta in care se afla respectivele institutii financiare, insa consider ca declaratiile facute de madame Christine Madeleine Odette sunt de neacceptat deoarece au indus turbulente grave.

Avand acele declaratii la baza, puzderia de analisti de colt de strada a inceput sa dezvolte teorii aberante. S-au inaintat termene, cifre si prognoze. Desigur, cifrele au fost cat se poate de aproximative, iar in ceea ce priveste prognozele, toate au fost contrazise de realitate. Ultima prognoza vine tot dinspre FMI si apartine lui Robert Shapiro. Acesta a afirmat la BBC nici mai mult nici mai putin ca Europa urmeaza sa se prabuseasca in urmatoarele doua-trei saptamani. In urma cu ceva timp, pe vremea cand banking-ul era o meserie respectabila, asemenea afirmatii n-ar fi fost facute nici de portarii bancilor. Insa, cum traim in perioada in care toti tarlicii incompetenti s-au catarat pe functii de importanta vitala, asemenea declaratii ajung sa faca parte din cotidian. Poate ca o opinie precum cea mentionata ar fi facut sens intr-un cerc restrans, dar sa ajungi cu asemenea declaratii la BBC este, din punctul meu de vedere, dovada unei prostii galopante.

N-am inteles pana acum ce urmaresc cei de la FMI. Daca va ganditi ca o cadere a Europei i-ar ajuta in vreun fel va inselati. Caderea statelor finantate de FMI reprezinta o amenintare pentru ei, deoarece, in dezvoltarea crizei, ei sunt cei care urmeaza. Cum insa in acea institutie angajarile si numirile se fac pe baza de fratii, e cat se poate de logic ca o parte importanta din rezerva de prostie a lumii sa fie depozitata acolo. In timp ce multi acuza FMI de a fi parte a unei conspiratii mondiale si, pentru a-si justifica opiniile, aduc in prim plan deciziile aberante impuse unor state intrate in faliment, personal incep sa am o opinie contrara si sa consider ca, in afara de ticalosie e vorba si de foarte, foarte multa prostie.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.