Americanii Thomas J. Sargent si Christopher A. Sims ​​​​au castigat Premiul Nobel pentru Economie 2011 pentru "cercetarile lor empirice legate de relatia cauza-efect in macroeconomie", a anuntat luni Academia de Stiinta a Suediei. Anul trecut, americanii Peter Diamond (Massachusetts Institute of Technology) si Dale Mortensen (Northwestern University) si britanicul de origine cipriota Christopher Pissarides (London School of Economics and Political Science) au castigat Premiul Nobel pentru munca lor care explica "cum somajul, locurile de munca vacante si salariile sunt influentate de reglementari si politica".

Thomas Sargent si Christopher SimsFoto: NobelPrize.org

Sargent s-a nascut in 1943, in Pasadena (California) si in prezent este profesor la New York University in New York, in timp ce Sims, care este originar din Washington DC, este profesor Princeton University. Sims s-a nascut in 1942.

Oficial numita "premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", distinctia pentru Economie este singura care nu a fost prevazuta in testamentul cunoscutului om de afaceri suedez. Decernat din 1969 si finantat de banca centrala suedeza, el functioneaza pe aceleasi principii ca si celelalte premii, cu un fond de 970.000 de euro care sunt impartiti de laureati.

Nobelul pentru Economie a fost ultimul din 2011, numele laureatilor celorlalte distinctii fiind deja cunoscute.

Anuntarea Premiilor Nobel pentru anul 2011 a debutat lunea trecuta cu distinctia pentru Medicina, castigata de Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Franta) si Ralph Steinmann (Canada). Cei trei oameni de stiinta au fost recompensati pentru cercetarile efectuate asupra sistemelor imunitare.

Marti, americanii Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt si Adam G. Riess au castigat Premiul Nobel pentru Fizica 2011, ei fiind recompensati pentru "descoperirea expansiunii accelerate a Universului prin observatiile efectuate asupra unei supernove indepartate".

Miercuri, Premiul Nobel pentru Chimie 2011 a fost decernat cercetatorului israelian Daniel Shechtman pentru descoperirea cvasi-cristalelor.

Academia din Stockholm a anuntat joi ca Premiul Nobel pentru Literatura in 2011 a fost castigat de poetul suedez Tomas Tranströmer, "deoarece, prin intermediul imaginilor sale condensate, translucide, ne inlesneste accesul proaspat la realitate", in timp ce, vineri, prima femeie presedinte din Africa, liberiana Ellen Johnson-Sirleaf, si compatrioata sa Leymah Gbowee, care a mobilizat femeile din tara sa impotriva razboiului civil, au castigat Premiul Nobel pentru Pace 2011, alaturi de militanta yemenita pentru drepturile femeilor Tawakkul Karman.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, conform dorintei sale din testament.

Iata castigatorii Premiului Nobel pentru Economie din perioada 2001-2011 (sursa - Reuters):

2011 Thomas J. Sargent si Christopher A. Sims

2010 Christopher A. Pissarides (Marea Britanie, Cipru), Peter A. Diamond (SUA) si Dale T. Mortensen (SUA)

2009 Elinor Ostrom (SUA) si Oliver Williamson (SUA)

2008 Paul Krugman (SUA)

2007 Leonid Hurwicz (SUA), Eric S. Maskin (SUA) si Roger B. Myerson (SUA)

2006 Edmund Phelps (SUA)

2005 Robert Aumann (Israel) si Thomas Schelling (SUA)

2004 Finn Kydland (Norvegia), Edward Prescott (SUA)

2003 Robert Engle (SUA) si Clive Granger (Marea Britanie)

2002 Daniel Kahneman (Israel/SUA) si Vernon Smith (SUA)

2001 George Akerlof, Michael Spence si Joseph Stiglitz (toti trei SUA)