Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​UE a adoptat interdictiile pentru manipularea pietei energiei

Uniunea Europeana a adoptat luni noile reguli pentru prevenirea abuzurilor in comercializarea angro de energie, la aproape o luna dupa aprobarea lor de catre Parlamentul European. Principalul obiectiv este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare a energiei si se traduc, in mod normal, prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata. Regulamentul va fi publicat in curand in Jurnalul Oficial. Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an si pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul Uniunii Europene pentru a descoperi abuzurile. Autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei.

Firma romaneasca Televoice sustine ca a lansat "cel mai usor notebook din lume" cu "o configuratie asemanatoare cu MacBook Air al Apple"

Firma romaneasca Televoice sustine ca a lansat "cel mai usor notebook din lume" cu "o configuratie asemanatoare cu MacBook Air al Apple". Televoice, compania lui Liviu Nistoran, fost presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii, a anuntat luni lansarea unui notebook despre care sustine ca este "cel mai usor din lume". Notebook-ul, denumit Evolio U 9, incorporeaza cel mai nou processor Intel Atom, are 18 milimetri grosime si o greutate de 980 grame. "Are o configuratie asemanatoare cu MacBook Air de la Apple, dar este mai usor cu circa 100 de grame si va costa in jur de 450 de euro (TVA inclus)", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Nistoran. Produsul va fi disponibil in retelele de retail incepand din luna decembrie din acest an. Apple a lansat in luna iulie noua generatie de portabile MacBook Air, bazate pe procesoare Intel de generatie noua. Pretul unui notebook MacBook Air este in jur de 1.000 de euro.

Un automobil produs in 1884 s-a vandut cu peste 4,6 milioane dolari la o licitatie in SUA

Un automobil Dion Bouton produs acum aproape 130 de ani s-a vandut pentru un pret record de 4,6 milioane de dolari la o licitatie in Pennsylvania, estimarile initiale fiind ca pentru masina se vor obtine cam doua milioane dolari. Compania de licitatii spune ca avem de-a face cu cel mai vechi automobil functional din lume. Masina a fost produsa in 1884 de contele De Dion si prinde maximum 60 km/h, viteza uluitoare pentru acele vremuri. Autonomia este insa foarte redusa, de circa 30 km, tipica automobilelor cu aburi. Automobilul are mai multe in comun cu locomotivele decat cu masinile moderne, insa casa de licitatii spune ca pretul mare platit de un colectionar dovedeste ca masina este cu adevarat speciala.

Apple a primit un milion de precomenzi pentru iPhone 4S in prima zi, cele mai multe pentru un produs nou in istoria companiei

Apple a anuntat ca a primit un milion de precomenzi pentru noul iPhone 4S, in prima zi dupa lansare, ceea ce face ca acest produs sa fie, cel putin pana acum, cel mai cautat din istoria companiei. Cel mai nou iPhone a fost prezentat pe 4 octombrie, insa parerea generala a fost dominata de dezamagire, in conditiile in care noutatile aduse de el au fost mai putine decat si-ar fi dorit fanii companiei. Apple a lansat iPhone in 2007 si a vandut pana acum aproape 130 de milioane de unitati.