Adoptarea de catre Senatul SUA al unui proiect de lege ce prevede sanctionarea Chinei, suspectata de manipularea monedei sale pentru a stimula exporturile, este o "abatere severa" de la normele OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), care ar putea provoca un "razboi comercial" cu Beijingul au declarat miercuri oficialii chinezi, citati de AFP.

"Este o abatere severa la OMC, care nu va rezolva problemele economiei SUA si somajul" si "impiedica eforturile unei reveniri puternice in lume", a declarat Ma, un purtator de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"Senatul SUA a creat de fapt o bomba cu ceas care ar putea declansa un razboi comercial intre cele doua economii mondiale", a transmis agentia oficiala China Noua intr-un comentariu.

Agentia a continuat, reiterand pozitia Chinei ca rata de schimb a yuanului nu este principalul motiv privins excedentul comercial cu Statele Unite.

"Oficialii americani alesi fac din China un tap ispasitor pentru problemele interne ale tarii, inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor", mai acuza China Noua.

Senatul, dominat de domocarti, a adoptat acest text cu 63 voturi contra 35 in ciuda avertismentelor transmise de presedintele Obama si de oficialii chinezi. Este de asteptat insa ca republicanii sa nu adopte textul in Camera Reprezentantilor unde sunt majoritari deoarece nu doresc un razboi comercial cu Beijing. Presedintele Camerei, John Boehner, a declarat recent ca un astfel de proiect este "periculos".

Citeste si: