Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Lucian Croitoru: Romania risca o crestere economica "taratoare" pentru mult timp

Romania risca o crestere economica "taratoare", de 1-3% pe an, pentru mult timp. Avertismentul a fost lansat de consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru. Acesta a precizat ca evolutia economica depinde foarte mult de exterior, iar statul nu mai beneficiaza de intrarile de capital din trecut. "In momentul in care este o problema de finantare in exterior si nu avem intrari de capitaluri la niveluri care sa duca cresterea la 3-4%, care este potentialul nostru acum, vom creste, dar mai incet", a spus Croitoru. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca Romania va fi obligata de situatia externa sa modifice prognoza de crestere economica pentru anul viitor. Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, sustinea la sfarsitul lunii trecute ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor. Pentru acest an, autoritatile mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.

Surse: RCS a reluat negocierile pentru cumpararea UPC Romania. Sanse mari ca afacerea sa fie incheiata

Grupul RCS&RDS a reluat negocierile pentru cumpararea operatorului de cablu UPC Romania. Sansele ca afacerea sa fie incheiata "sunt extrem de mari", au declarat pentru HotNews.ro surse din piata telecom. Cele doua companii au reluat discutiile dupa ce RCS&RDS se retrasese din negocieri in septembrie. La acel moment, UPC Romania a fost scoasa la licitatie, dar ofertele nesatisfacatoare au determinat managementul UPC Broadband sa revina la masa negocierilor cu compania controlata de Zoltan Teszari. UPC este un concurent direct pe piata cablului TV pentru RCS&RDS. Daca tranzactia va fi realizata, RCS ar cistiga peste 1,1 milioane clienti doar pe piata de cablu si satelit TV.

Jean-Claude Trichet: Criza datoriilor suverane din zona euro a devenit sistemica si ameninta stabilitatea economiei mondiale

Criza datoriilor suverane din zona euro a devenit sistemica. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca aceasta criza ameninta stabilitatea economiei mondiale, daca nu sunt adoptate de urgenta actiuni decisive. Oficialul a precizat ca gradul ridicat de interconectare a sistemelor financiare din Uniunea Europeana a dus la cresterea rapida si semnificativa a riscului de contagiune. Criza datoriilor suverane din zona euro "are efecte negative asupra economiei reale din Europa si dincolo de granitele ei", a declarat seful Bancii Centrale Europene. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat la finele saptamanii trecute ca vor prezenta pana la sfarsitul lunii un plan pentru solutionare a crizei din zona euro si pentru recapitalizarea bancilor europene.

UE si FMI: Grecia ar putea primi transa de opt miliarde euro la inceputul lui noiembrie

Grecia ar putea primi transa de opt miliarde de euro la inceputul lunii viitoare, se arata intr-o declaratie comuna a inspectorilor Uniunii Europene, Fondului Monetar si Bancii Centrale Europene. Este vorba despre a sasea transa din programul de finantare convenit cu institutiile internationale, de care statul elen are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Reprezentantii institutiilor internationale au anuntat ca recesiunea economica va fi mai severa decat se anticipa; o redresare este asteptata dupa anul 2013, iar atingerea tintelor fiscale pe anul acesta nu este posibila. Acestia au precizat ca nu exista inca dovezi cu privire la imbunatatirea sentimentului investitorilor si la o crestere a investitiilor.