Ieri s-a mai scris o pagina halucinanta a hazliei realitati europene. Parlamentul slovac nu a reusit sa voteze consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara, fapt care produce o noua intarziere in aplicarea planului propus de cele doua caricaturi politice Merkel si Sarkozy. Daca ar fi fost vorba de un vot de neincredere, justificat prin pozitii transante, atitudinea parlamentului slovac ar fi putut fi luata in consideratie. Insa acolo avem de-a face cu o sterila lupta politica interna, iar pozitia referitoare la EFSF este folosita ca modalitate de santaj. Este o chestiune cel putin jenanta care ne arata cat de departe suntem de ceea ce ar trebui sa fie UE.

Din nefericire, intreaga constructie europeana se transforma, pe zi ce trece, intr-o forma fara fond. Nu inteleg relevanta iesirilor la rampa ale cuplului comic Merkel-Sarkozy, la fel cum nu inteleg de ce in aceste momente Comisia Europeana este absolut invizibila. Aproape ca s-a uitat ca exista Barroso. Despre van Rompuy nici nu mai discutam pentru ca el cred ca n-a fost vizibil nici macar cand s-a nascut. Este cat se poate de dubios ca, in loc sa vedem luari de pozitii clare ale oficialilor UE, avem parte de spectacolul tern al unei vaci nemtesti acompaniate de un pitic deviant frantuz. E trist sa constatam cum intreg destinul unui continent se naruie sub presiunea incompetentei acumulate in toate structurile de decizie.

Cu probleme cat se poate de clare, Europa risca sa pice din cauza unor prosti care nu inteleg ce au de facut. Este cat se poate de clar ca moneda unica nu mai poate fi sustinuta de niste economii necorelate. In momentul in care ai ales sa mergi pe un drum trebuie sa-ti asumi cat se poate de clar faptul ca, pe langa beneficii, vei avea parte si de obligatii. Daca vrei sa ai o piata comuna si o moneda unica e clar ca trebuie sa-ti asumi problemele acestei constructii indiferent ca esti roman, bulgar, neamt sau olandez. Din pacate, ceea ce vedem acum nu este altceva decat un circ ieftin in care toti trag sa aiba parte de beneficii, iar cand apar problemele redevin nationalisti si circari. Asa nu mai merge!

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.