Actiunile Erste Group Bank AG au scazut pentru a treia zi consecutiv dupa ce agentia de rating Standard & Poor`s a inrautatit perspectiva creditorului austriac de la stabil la negativ, invocand "riscurile pentru o deteriorare a situatiei financiare a Erste, ca urmare a inrautatirii conditiilor operationale in Ungaria si a recuperarii economice lente din Romania", se arata intr-un comunicat al agentiei de rating, citat de Bloomberg.Ratingul pentru credite pe termen lung a fost mentinut la "A", iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la "A-1".

Comitetul Executiv al Erste Group a prezentat luni o serie de masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective, ce vor avea un impact de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere pentru primele noua luni.

Astfel, Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde de euro la sfarsitul lui 2010 la 0,6 miliarde de euro la 30 septembrie, si a schimbat metoda de evaluare a portofoliul CDS de la cost de amortizare la pretul pietei.

Totodata, Erste Group va amortiza in totalitate fondul comercial al subsidiarei din Ungaria in valoare de 312 milioane de euro inainte de impozitare si va constitui provizioane de risc in valoare totala de 450 milioane de euro inainte de impozitare (450 mil. EUR dupa impozitare), pe fondul interventiei "fara precedent" a statului in sectorul bancar.