Pe parcursul unui mandat parlamentar de 4 ani, reducerea de cheltuieli s-ar putea ridica la 3,4 milioane lei, arata o analiza PwC a cheltuielilor facute de Camera Deputatilor, analiza care recomanda 10 masuri de reducere a acestor cheltuieli. Potrivit documentului, aproximativ 90% dintre documentele procesate in institutiile publice din Romania sunt pe suport de hartie, iar 40% din efortul total al angajatilor este dedicat proceselor de gestionare a documentelor.

Structura de cheltuieli a Camerei Deputatilor este in general aliniata cu cea a altor parlamente din statele membre UE, insa exista oportunitati de eficientizare a activitatii, arata o analiza efectuata de PwC Romania.

"Acesta este primul demers independent de analiza a structurii de cheltuieli a unei institutii publice de prima

1. Separarea activitatilor de administrare a Palatului Parlamentului

2. Innoirea parcului auto prin leasing operational

3. Eficientizarea proceselor de gestiune a documentelor

4. Centralizarea procesului de achizitii publice

5. Reducerea stocurilor fara miscare

6. Introducerea de sisteme privind monitorizarea activitatilor suport

7. Repartizarea eficienta a spatiilor

8. Reducerea cheltuielilor cu utilitatile

9. Definirea unor indicatori de performanta

10. Eficientizarea procesului bugetar

Recomandarile PwC

importanta. Ma bucura faptul ca specialistii PwC au acceptat sa efectueze o astfel de analiza pro bono si sunt convinsa ca principalele concluzii ale acestui raport vor fi atent analizate de conducerea Camerei Deputatilor pentru a vedea cum si cand pot fi puse in practica. Este prin urmare un demers benefic pentru cetateni pentru ca va duce nu doar la reduceri de cheltuieli, dar si la cresterea calitatii actului legislativ si imbunatatirea proceselor administrative", a declarat Mihaela Stoica, deputat PDL de Neamt, initiatoarea acestui proiect.

Ca urmare a masurilor de reducere a cheltuielilor luate de autoritati in ultimii doi ani, suma totala a platilor efective operate de Camera Deputatilor s-a diminuat cu aproape 18%, de la 246 milioane RON in anul 2008, la 202 milioane in 2010. Din aceasta, cea mai mare parte (70%) o reprezinta cheltuielile de personal, in vreme ce cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii reprezinta 23%, iar investitiile aproximativ 7%.

  • Cheltuielile efectuate in 2010 per deputat roman au insumat 150.000 EUR

Bugetul Camerei Deputatilor raportat la numarul de parlamentari este de aproximativ trei ori mai mic decat media europeana. Astfel, cheltuielile efectuate in 2010 per deputat au insumat 150.000 EUR fata de o medie europeana de 431.000 EUR per parlamentar, in vreme ce in Germania cheltuielile depasesc 1 milion EUR per parlamentar. De asemenea, costul anual, pentru fiecare cetatean, al finantarii bugetului Camerei Deputatilor este de 2,33 EUR, un cost de patru ori mai mic fata de media europeana de cheltuieli de 8,29 EUR. In schimb, se remarca faptul ca ponderea bugetului Camerei Deputatilor in totalul bugetului de stat este de 0,21% in Romania, dublu fata de media europeana de 0,13%.

"Analiza noastra a identificat mai multe arii de eficientizare a activitatii Camerei Deputatilor care ar putea aduce economii semnificative in urmatorii ani si ar conduce totodata la optimizarea proceselor de lucru in cadrul institutiei, la cresterea productivitatii angajatilor si la o mai buna definire si monitorizare a indicatorilor de performanta", a declarat George Dorobantu, Manager, Servicii de Consultanta, PwC Romania, unul dintre autorii raportului.

  • Raportul PwC propune 10 arii de eficientizare

1. Separarea activitatilor privind administrarea cladirii Palatului Parlamentului

2. Innoirea parcului auto prin incheierea unor contracte de leasing operational

3. Eficientizarea proceselor de gestiune a documentelor

4. Centralizarea procesului de achizitii publice

5. Reducerea prin vanzare/casare a stocurilor fara miscare

6. Implementarea unor sisteme privind monitorizarea activitatilor suport

7. Repartizarea eficienta a spatiilor

8. Reducerea cheltuielilor cu utilitatile

9. Definirea si implementarea unor indicatori de performanta

10. Eficientizarea procesului bugetar

  • Economii rezultate in urma reducerii consumului de hartie si consumabile ar fi in medie de 420.000 RON/an

Eficientizarea activitatii de gestiune a documentelor in cadrul Camerei Deputatilor poate viza doua aspecte: introducerea unui sistem electronic de gestiune a documentelor si reorganizarea proceselor de tiparire si multiplicare intr-un sistem de centre dedicate.

Analiza PwC estimeaza ca beneficiile rezultate in urma reducerii consumului de hartie si consumabile ar fi in medie de 420.000 RON/an, iar in cazul utilizarii exclusive a unor echipamente economice pentru procesele de tiparire si multiplicare (centre dedicate), reducerea realizata s-ar putea situa in jurul valorii de 1 milion RON anual (aproximativ 30% din cheltuielile anuale cu tiparirea si multiplicarea documentelor).

O alta arie de eficientizare o reprezinta separarea aparatului administrativ al Palatului Parlamentului de institutia Camerei Deputatilor. Prin crearea unei structuri administrative separate, aceasta va presta servicii catre toate institutiile din incinta cladirii pe baza unor contracte care au putea permite o definire clara a obiectivelor de performanta. De asemenea, conducerile celor doua camere ale Parlamentului ar putea fi astfel degrevate de sarcinile administrative, putandu-se dedica in intregime procesului legislativ.

  • Achizitionarea de autovehicule echipate cu motoare diesel ar genera economii anuale de inca 600.000 RON

Un sistem de achizitie al autovehiculelor prin intermediul leasingului operational ar permite Camerei Deputatilor sa-si innoiasca parcul auto fara investitii de capital initiale, putand conduce totodata la diminuarea cheltuielilor de operare pentru parcul auto. Calculele efectuate de specialistii PwC indica faptul ca reducerea de cheltuieli anuala ca urmare a introducerii sistemului de leasing operational ar putea depasi 100.000 de RON. In plus achizitionarea de autovehicule echipate cu motoare diesel ar genera economii anuale de inca 600.000 RON. Prin urmare, pe parcursul unui mandat parlamentar de 4 ani, reducerea de cheltuieli s-ar putea ridica la 3,4 milioane RON.

Analiza structurii cheltuielilor Camerei Deputatilor a fost efectuata in perioada ianuarie-mai 2011, raportul final cu concluziile si recomandarile PwC fiind inaintat catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor la finalul lunii mai 2011. Ariile de eficientizare prezentate in cadrul Raportului nu pot fi asimilate unor studii de fezabilitate, drept urmare este foarte importanta realizarea ulterioara a unor analize de detaliu pentru ariile care vor fi considerate de interes in contextul strategiei actuale a Camerei Deputatilor.

"Implicarea noastra in acest proiect reflecta preocuparea constanta a PwC pentru a oferi solutii viabile de eficientizare a activitatii sectorului public. Acest demers este un prim pas important pentru Romania si suntem convinsi ca prin multiplicarea unor astfel de proiecte putem contribui la ridicarea standardelor de performanta in institutiile publice si la economii semnificative", a concluzionat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania.