In doua saptamani, doar 49 de documentatii de atribuire din 1.550 au fost acceptate pentru publicarea acestora in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). "Dupa doua saptamani, lucrurile nu stau bine. Din 1.552 de documentatii transmise, doar 49 au fost acceptate", a declarat Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

Potrivit presedintelui ANRMAP, "abia acum se educa autoritatile contractante sa faca o procedura de achizitie publica conform legii".

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a pus in functiune un sistem de verificare prin care licitatiile cu dedicatie ar urma sa fie eliminate. Cristina Traila, presedintele institutiei, sustine ca practic institutiile publice nu vor mai putea demara proceduri de achizitii publice daca in documentatiile de atribuire vor insera criterii restrictive prin care contractele sa fie directionate catre anumite companii. In esenta, inspectorii ANRMAP vor verifica toate documentele de atribuire inainte ca anuntul procedurii de achiztie sa fie publicat in sistemul electronic de achizitii publice.

Cristina Traila a declarat recent ca pana acum documentatia de atribuire a unei licitatii nu era verificata inainte de publicarea anuntului de participare in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Pana acum, ANRMAP nu facea decat sa valideze anunturile de participare, adica nu verifica in detaliu documentatia de atribuire.

Guvernul a luat decizia de a introduce aceasta procedura dupa ce in aceasta vara Comisia Europeana a sistat temporar plata a 800 milioane euro din cadrul Programului Operational Regional pentru nereguli la procedurile de achizitie publica.

Noi reguli au intrat in vigoare pe 23 septembrie. Mai exact, nici o invitatie/anunt de licitatie nu se va mai putea transmite spre publicare, fara ca in prealabil, documentatia de atribuire aferenta sa primeasca avizul inspectorilor autoritatii nationale de monitorizare a achizitiilor publice (ANRMAP), care va verifica doar conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice. Masura are ca scop sa elimine criteriile care directioneaza sau restrictioneaza participarea unor firme la procedurile de achizitie publica si reducerea numarului de licitatii contestate.