Bancile cu capital strain care opereaza in Romania vor trebui sa injecteze mai mult capital in subsidiarele locale pentru a face fata mai usor turbulentelor din piata, dupa ce industria bancara se pregateste sa inregistreze un al doilea an de pierderi, a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR pentru Bloomberg.

Nicolae CintezaFoto: AGERPRES

Bancile straine au adus in acest an 850 milioane de lei (271 milioane dolari) in Romania, in vederea atenuarii cresterii creditelor neperformante si a volatilitatii ridicate din piata.

"Toate bancile, mai ales cele cu capital elen trebuie sa fie pregatite sa faca fata contagiunii, chiar daca acestea sunt bine capitalizate acum. Este o chestiune de credibilitate", a declarat Cinteza in interviu. "Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, de aceea le-am sfatuit sa detina rezerve ridicate de numerar."

"Avem scenariile noastre cu privire la impactul unui eventual default elen asupra sistemului bancar romanesc, dar nu-l putem divulga", a spus Cinteza. In acest an nu s-au inregistrat "iesiri semnificative de capital" din tara", a mai explicat seful Supravegherii din BNR.

Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu pierdere netă de 516 mil. lei (date rectificate). In 2009, profiturile bancilor locale coborasera la 772,3 mil. lei (putin sub 200 mil. euro), de la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), cat reprezentau profiturile sistemului bancar in 2008, a declarat pentru HotNews.ro, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.