Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BCE recomanda Bancii Nationale acordarea de stimulente bancilor locale pentru a le incuraja sa crediteze in lei

Banca Centrala Europeana recomanda Bancii Nationale a Romaniei acordarea de stimulente bancilor locale pentru a le incuraja sa dea credite in lei. Institutia europeana apreciaza introducerea unor limite cantitative in privinta imprumuturilor si recomanda realizarea unui studiu aprofundat de evaluare a impactului lor. De asemenea, BCE propune revizuirea regulilor in mod regulat pentru a se tine seama de implicatiile schimbarilor conditiilor macroeconomice si financiare. Potrivit unei note transmise catre BNR, nivelurile ridicate ale creditelor in valuta acordate imprumutatilor neasigurati impotriva riscurilor pot crea o vulnerabilitate financiara latenta in anumite state membre. Astfel de credite transforma expunerea directa la cursul de schimb din sistemul bancar in risc de credit si expun economia la riscuri macrofinanciare semnificative. Recomandarile vin in contextul in care Banca Nationala va aplica de la sfarsitul acestei luni un regulament de creditare mult mai strict.

Plan PE pentru iesirea din criza: Recapitalizarea bancilor, armonizarea sistemelor fiscale, introducerea unor obligatiuni europene

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere recapitalizarea bancilor europene, continuarea armonizarii sistemelor nationale fiscale, introducerea unor obligatiuni publice europene si consolidarea guvernantei economice la nivelul Uniunii pentru tarile din zona euro, se arata intr-un comunicat al institutiei. In aceasta rezolutie, europarlamentarii cer Comisiei Europene sa prezinte un plan UE pentru redobandirea increderii in pietele financiare, care sa aiba un calendar clar. Parlamentul European crede ca recapitalizarea bancilor europene trebuie sa nu se bazeze pe prioritati nationale. Revizuirea reglementarii pietelor financiare trebuie dusa la bun sfarsit cu scopul de a face economia UE mai rezistenta in fata viitoarelor crize, iar statele membre trebuie sa-si armonizeze sistemele fiscale si sa ia masuri comune impotriva fraudei si evaziunii fiscale, se arata in text.

Exclusiv Gazprom Neft/NIS se gandeste sa construiasca 70-80 de benzinarii in Romania si sa investeasca in sectorul energiei electrice

Divizia petroliera a companiei ruse Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, a anuntat Guvernul. Potrivit informatiilor HotNews.ro, pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, rusii ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata. Toate aceste investitii sunt doar la nivel de intentie, deoarece "nu s-a batut palma pe niciun proiect", au declarat sursele citate. Benzinariile ar urma sa fie ridicate in urmatorii 3-4 ani. Titeiul ar urma sa fie importat din Serbia. In planurile de extindere ale Gazprom nu este doar tara noastra, ci si Bulgaria, Ungaria si Bosnia.

Vanzarile mondiale de PC-uri au crescut cu 4%, insa multi amana achizitionarea de terminale noi

Vanzarile de computere pe plan mondial au crescut in aceasta vara. Au fost comercializate peste 91 de milioane de unitati, iar specialistii se asteapta ca trendul sa continue in crestere. 2012 se estimeaxza ca va fi un an cu un avans chiar mai consistent decat 2011, arata cel mai nou studiu IDC in domeniu. Clasamentul vanzarilor pe companii arata ca HP are 18% din piata, insa locul doi este ocupat de Lenovo care a depasit Dell. Acer (eisar) a avut cele mai consistente scaderi ale vanzarilor in top cinci. In prezent insa, multi amana achizitia unui calculator personal, spun autorii studiului. Cu toate acestea piata desktop-urilor si a laptop-urilor nu pare afectata de aparitia tabletelor media.