"Nu exista niciun plan credibil care sa puna capat crizei.Politicienii par a-si pune sperantele in capacitatea BCE de a stabiliza situatia si de a preveni o posibila escaladare a ei.Testele de stres derulate in vara pentru bancile din cadrul UE s-au dovedit a fi tot mai mult o farsa. Dexia, care a trecut testul de stres fara probleme, este acum in pragul colapsului si va fi salvata de catre guvernele belgian si francez.In prezent, nu este clar modul in care guvernele din zona euro vor pune capat acestei spirale vicioase", se arata intr-un raport de cercetare al Raiffeisen Capital Management de la Viena.

Bursele din pietele emergente (EM) dar si din cele dezvoltate au continuat sa scada in luna septembrie. Se pare ca economia mondiala se confrunta cu o incetinire aproape sincronizata, analistii reducand previziunile de crestere la nivel mondial pentru 2011 si 2012. Probabilitatea unei recesiuni in SUA, UE si Japonia a crescut brusc. In schimb, cresterea economica in majoritatea pietelor emergente ar trebui sa ramana in teritoriul pozitiv, dar va slabi ca ritm. In China, observatorii sunt ingrijorati de o "aterizare dura" a economiei, chiar daca datele economice nu indica acest lucru inca.

Incertitudinile persistente in ceea ce priveste criza datoriilor din zona euro au un impact mai puternic asupra performantei economice in zona euro si economiei globale. Sistemul bancar european prezinta semne de stress in crestere iar anumiti indicatori se afla la nivelurile din perioada prabusirii Lehman Brothers. Spre deosebire de toamna anului 2008, exista un sprijin foarte redus din partea Statelor. Conflictele de interese din cadrul zonei euro limiteaza puternic capacitatea guvernelor de a lua masuri.

China

Volatilitate extrem de mare a pietei de capital din China. Un plus sau un minus zilnic de 4 pana la 6% nu mai surprinde pe nimeni. Numai o situatie de acalmie pe plan international si o conjunctura favorabila poate sustine o aterizare lina si ar putea duce la evolutii pozitive pe piata de capital chinezeasca.

Turcia

In al doilea trimestru al anului 2011, cresterea economica din Turcia a depasit asteptarile, cu o valoare provizorie de 8,8%, fata de 6,3% cat era estimat. In septembrie, pentru prima data, agentia S&P a crescut ratingul pentru obligatiunile turcesti denominate in moneda locala la nivelul "Investment Grad". Obligatiunile turcesti in valuta straina nu au fost vizate de aceasta masura. Obligatiunile de stat turcesti au profitat de acest context pe termen scurt, insa in cele din urma au fost nevoite sa cedeze teren, in contextul cresterii accentuate a aversiunii fata de risc, pe fondul crizei datoriilor din zona euro.

Polonia

In timpul crizei economice din 2008/2009, Polonia a fost singura tara din regiune care a avut o crestere economica pozitiva. Un factor-cheie pentru acest lucru au fost puternicele masuri fiscale luate de guvern. Avand in vedere situatia actuala a datoriei publice, posibilitatea de a avea un deficit bugetar mai mare in viitor, este semnificativ redusa. Prin urmare, o noua decuplare a Poloniei de la procesul de dezvoltare a regiunii este mai putin probabila.

Citeste integral analiza Raiffeisen Capital Management in atasament