Tinta de deficit bugetar pentru anul 2012 va fi cu siguranta sub 3% din PIB, aceasta urmand sa fie stabilita, in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, a declarat marti premierul Emil Boc. Premierul a mai spus ca Executivul asteapta prognoza oficiala de crestere pe 2012 ce va fi facuta publica de Comisia Europeana in 24 octombrie, urmand ca pe baza acestei prognoze sa fie definitivat bugetul pentru anul viitor.

In ceea ce priveste o eventuala scadere a contributiilor sociale pentru salariati, masura ceruta insistent de mediul de afaceri, Emil Boc a spus ca "cea mai importanta prioritate e sa se gaseasca solutii pentru ca pe viitor sa se reduca CAS; aceasta se va intimpla cand economia va permite acest lucru".

Primul ministru a subliniat importanta pe care o au pierderile companiilor de stat pentru deficitul bugetar: "Spun ca e posibil sa fie sub 3%, pentru ca avem o problema cu companiile de stat, un alt domeniu nereformat in ultimii 20 de ani, cu companii care au acumulat arierate. Orice datorie a companiei de stat in ultima instanta inseamna o pierdere in buzunarul cetateanului pentru ca, potrivit regulilor Uniunii Europene, orice companie care este finantata cu peste 50% din bugetul de stat trece pe deficit. Si avem companii de stat care intra in aceasta categorie".

El a mentionat ca Guvernul face evaluari la companiile de stat, pentru a constata proportia de deficit bugetar afectata de acestea: "Acum se fac evaluari la fiecare companie de stat si vom sti cat din procentul de 3% din PIB este afectat de companiile de stat. De aceea, deficitul va fi sub 3%, pentru ca o parte din companiile de stat ne consuma aceasta parte de deficit".

De asemenea, Emil Boc a mai spus ca "veniturile bugetare in PIB sunt, in 2010, 33% si vor fi 33,6%, in 2011".

In ceea ce priveste recesiunea, primul ministru spune ca "Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet inlaturat, motiv pentru care Guvernul trebuie sa aplice o serie de masuri, precum manageri privati la companii de stat si finalizarea doar a investitiilor care se justifica, renuntand la cele care nu sunt necesare", potrivit Mediafax.

"Se vorbeste tot mai mult la nivelul Uniunii Europene de pericolul revenirii recesiunii in anul 2012. Eu spun ca acest pericol nu este complet inlaturat si ca oricand este posibil. Pentru a evita revenirea Romaniei in recesiune, nu avem alta alternativa decat continuarea reformelor, sa cheltuim cat producem si ceea ce imprumutam sa ducem in investitii", spune Emil Boc.

"In politica pentru 2012 nu veti gasi nimic care sa aiba de-a face cu anul electoral, cu toate consecintele pentru ceea ce inseamna partidele care compun coalitia, dar cred ca o coalitie responsabila tocmai printr-un asemenea mod de manifestare isi poate demonstra credibilitatea", a mai adaugat premierul.

Alte declaratii ale lui Emil Boc:

  • Unde ar fi fost Romania daca in 2010-2011 nu am fi luat masuri de reforma? m fi avut deficit bugetar de 14% in loc de 4,4% in prezent. Cred insa ca nu am fi ajuns aici pentru ca nimeni nu ar mai fi imprumutat in Romania. Am fi ajuns in colaps economic.
  • In aceasta perioada am avut 3 adversari: criza economica (cea mai grava din ultimii 60 de ani), dezechilibrele macroeconomice (in special cele facute in 2008 si care au condus la declansarea procedurii de deficit excesiv) si statul nereformat. 
  • Am avut trei trimestre consecutive de crestere economica. Datele ne arata ca suntem in grafic cu cresterea economica de 1,5% si tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB.
  • Ca avantaje pentru investitori avem faptul ca Romania nu figureaza in scenariile de risc ale UE. Tari ale UE reiau acum masurile pe care Romania le-a luat in 2010.
  • Datoria publica este printre cele mai scazute, cu mult sub pragul de 60% sau media UE de 80%. In aceasta perioada de recesiune Romania si-a recastigat statutul de investment grade de la agentiile de rating, pe care l-a pierdut in 2008, o perioada de crestere economica.
  • Romania, alaturi de Polonia, are cea mai mare pondere a investitiilor in PIB.
  • Productivitatea ramane marea provocare. Exista un decalaj mare intre productivitatea muncii din Romania si statele UE.
  • Cei care sunt sustinatorii masurilor sociale ne vor duce la faliment. Guvernul si-a asumat acest destin care nu are nimic in comun cu masurile populiste. Am luat masuri dure, dar necesare. Nu exista niciun fel de abordare electorala. In politica economica pe 2012 nu veti gasi nimic care sa aiba ceva in comun cu anul electoral 2012.
  • Un element foarte important este prioritizarea investitiilor. Nu orice investitie publica are efect benefic si multiplicator. Exista 40.000 de investitii publice in Romania la nivel central si local. Se cheltuiesc milioane de euro doar pe conservare. Decizia a fost de a finaliza lucrarile care se justifica si a renunta la celelate.
  • Absorbtia fondurilor europene este o sansa uriasa. Romania are azi o problema cu implementarea fondurilor europene, nu cu contractarea. La sfarsitul acestui an vom realiza o realocare a fondurilor europene. Am decis ca o parte sa fie orientate spre reabilitarea termica.
  • Putem conta pe o stabilitate macroeconomica si fiscala. Nu spun ca fiscalitatea din Romania e cea mai buna din UE, dar e stabila in acest context. 2012 va marca definitivarea consolidarii macroeconomice.
  • 2012 este un an crucial, decisiv. Nu il vad roz. Temerea mea este ca la nivelul clasei politice sa nu existe o repetare a greselilor trecutului. Daca 2012 va fi ca 2008, Romania se va scufunda, daca va exista o presiune pe bugetul de stat de o asemenea maniera prin politici populiste. Din punctul de vedere al Guvernului, nu veti asista la derapaje. Sper ca si Parlamentul sa dea dovada de intelepciune.

Informatii furnizate de reporterul HotNews.ro si agentiile Agerpres si Mediafax.