Franta si Germania au convenit asupra unui plan de a pune capat crizei datoriilor prin cresterea capacitatii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) la suma record de 2.000 de miliarde de euro fata de 440 de miliarde cat este in prezent, sustine The Guardian intr-un articol publicat marti si citat de EurActiv.ro.

Angela Merkel si Nicolas SarkozyFoto: Reuters

Planul, care prevede un pachet de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea a 60-70 de banci ar urma sa fie ratificat duminica la summit-ul Uniunii Europene din Bruxelles, scrie The Guardian, citand surse diplomatice neidentificate. FMI cere de doua saptamani recapitalizarea "urgenta" a bancilor europene, apreciind ca este nevoie de o finantare de pana la 200 de miliarde de euro.

Articolul publicat marti de ziarul britanic a avut un impact al pietelor bursiere, majoritatea crescand semnificativ ca urmare a publicarii articolului.

Atat Merkel cat si Sarkozy au sustinut mereu ca banii din Fondul european de stabilitate financiara (FESF) ar trebui folositi doar ca ultima solutie pentru recapitalizarea bancilor mari cu probleme din Europa.

Cu cateva zile in urma Angela Merkel a precizat ca Parisul si Berlinul sunt "decise sa faca tot ce este necesar pentru recapitalizarea bancilor, pentru a asigura creditarea economiei".

"Acordul este complet" intre cele doua tari asupra acestui subiect, a spus si Sarkozy, insistand asupra "pozitiilor perfect comune".

Merkel a promis ca bancile celor doua state vor fi tratate "dupa aceleasi criterii".

Presa internationala a vorbit insa de divergente intre Franta, ale carei banci sunt foarte expuse fata de Grecia, si Germania, mai putin expusa la obligatiunile Atenei.

Cei mai mari contribuitori la FESF sunt Germania cu 211 miliarde de euro si Franta cu 158 de miliarde de euro.