Justitia italiana a confiscat marti 245 de milioane de euro de la UniCredit, cea mai mare banca a tarii, suspectata ca a fraudat fiscul in 2007 si 2008 prin intermediul unei operatiuni complexe denumite "Brontos", au anuntat miercuri surse judiciare si bancare, citate de AFP.

Fostul director general al bancii, Alessandro Profumo, 16 alti oficiali ai UniCredit si 3 ai bancii britanice Barclays, care ar fi pus la punct aceasta operatiune impreuna cu UniCredit, sunt vizati de aceasta ancheta, potrivit unei surse judiciare.

Un purtator de cuvant al UniCredit a precizat ca banca a fost "foarte surprinsa de aceasta initiativa" a justitiei deoarece este "convinsa ca a actionat corect" in acest dosar.

Potrivit parchetului din Milano, acest mecanism complex a permis UniCredit sa plateasca mai putin impozite in Italia prin transformarea veniturilor din dobanzi, care sunt impozitate in peninsula, in dividende, care sunt in mare parte deductibile.

Aceasta operatiune presupunea emiterea de titluri atipice ("profit participation instruments") in lire turcesti ale caror dobanzi erau prezentate in declaratiile fiscale ale bancii ca dividende.

Pe bursa din Milano, UniCredit ceda 0,38%, pana la 0,9105 euro, in jurul orei 07,20 GMT, pe o piata in crestere cu 0,73%.