Un bogat eurosceptic britanic, lordul Wolfson, a anuntat miercuri ca va acorda un premiu in valoare de 250.000 de lire sterline (286.500 euro) economistului care va identifica cel mai bun scenariu de iesire din Zona Euro, relateaza AFP.

Potrivit unui comunicat, "Premiul Wolfson pentru Economie", cel mai mare in domeniu, ca valoare, dupa premiul Nobel, nu va fi decernat decat o singura data.

Candidatii au termen pana in 31 ianuarie 2012 pentru a raspunde la intrebarea urmatoare: "Cum se poate gestiona o iesire ordonata a unuia sau mai multor state membre ale Uniunii Monetare Europene?"

Premiul este finantat de Simon Wolfson, directorul general al lantului de retail vestimentar Next.

"Astazi este perfect posibil sa luam in calcul ca presiunile politice si economice vor forta unul sau mai multe state sa paraseasca Zona Euro", explica acesta, intr-un comunicat.

Premiul isi propune sa "motiveze cei mai eminenti economisti in identificarea solutiilor" si sa "evite un haos financiar care ar distruge economiile, locurile de munca si coeziunea sociala".

Deputatii urmeaza sa voteze in 27 octombrie pentru sau impotriva unui referendum privind mentinerea Marii Britanii in sanul Uniunii Europene, dupa ce 100.000 de persoane au semnat o petitie care reclama acest lucru.

Initiativa este simbolica, tinand cont de aritmetica parlamentara si de opozitia premierului David Cameron fata de o astfel de initiativa.