Obligatiunile in lei emise de Romania nu ar fi afectate in cazul unei intrari in incapacitate de plata a Greciei, insa cele in euro ar putea inregistra unele fluctuatii ale pretului, a declarat miercuri Dan Popovici, director investitii in cadrul OTP Asset Management.

"In cazul unui default al Greciei nu vor fi afectate obligatiunile romanesti in lei pentru ca Ministerul de Finante nu plateste mai mult de 7,5%. Ar trebui sa fie presiuni foarte mari pentru ca piata sa se duca dincolo de nivelul pus de Ministerul de Finante pe piata primara", a spus Dan Popovici.

El a mai precizat ca obligatiunile in euro emise de Romania ar putea inregistra unele fluctuatii ale pretului, insa acestea vor fi reduse.

Dan Popovici a aratat ca, din datele pe care le are, pe piata din Romania nu exista obligatiuni emise de Grecia.

In ceea ce priveste piata locala a obligatiunilor, Radu Petrea, director Trezorerie in OTP Bank, a aratat ca sunt intrunite conditiile pentru cresterea interesului fata de obligatiuni atat din partea emitentilor cat si a investitorilor, in conditiile in care solutiile clasice de finantare sunt destul de reduse.

Totodata, Silviu Enache, director piete de capital in cadrul OTP Bank, a precizat ca in acest moment exista interes din partea investitorilor pentru obligatiuni corporative emise de companiile romanesti, iar anul viitor am putea vedea astfel de titluri la BVB.

"Vad miscari pe piata obligatiunilor corporative de anul viitor, dar exista riscul pionieratului", acestia asumandu-si riscuri suplimentare, a spus Silviu Enache.

El a precizat insa ca exista o reticenta destul de mare din partea emitentilor, acestia fiind obisnuiti sa se imprumute la banci.