Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca este "convinsa" ca statele europene vor reusi sa "rezolve lucrurile" si sa profite de criza actuala pentru a oferi un nou start Zonei Euro, relateaza AFP.

Indatorarea mare a anumitor tari din Zona Euro este "una dintre principalele provocari carora trebuie sa le facem fata", a spus cancelarul, dar "sunt convinsa ca vom rezolva lucrurile".

Ea a adus un omagiu presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, care isi termina mandatul in fruntea acestei institutii, in cadrul unei ceremonii la care asista crema politicii europene si presedintele Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde. Trichet isi va incheia mandatul la BCE la finele acestei luni.

Angela Merkel si-a reafirmat vointa de a "ataca problemele la radacina". Ea s-a declarat in favoarea unei modificari a tratatelor europene pentru a permite o mai mare coordonare a politicilor economice si mai multa disciplina bugetara, singurele masuri care pot transforma aceasta criza intr-o "oportunitate".

La ceremoniile de la Frankfurt participa, alaturi de Merkel si de Trichet, printre altii, viitorul presedinte al BCE Mario Draghi, presedintele Uniunii Europene Herman van Rompuy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Liderii europeni, cu Merkel si Sarkozy in frunte, au promis ca vor veni cu solutii la problemele Zonei Euro la sfarsitul acestei saptamani. Ei urmeaza sa defineasca in special conturul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia, o capitalizare a bancilor europene si o optimizare a Fondului european de salvare, pentru a preveni propagarea crizei la alte tari europene si la intreaga lume.