In noaptea de miercuri spre joi a avut loc o sedinta de consiliu de administratie in care s-a aprobat nationalizarea bancii Dexia pentru 4 miliarde de euro, fiind confirmate si negocierile cu Caisse des Depots (CDC) si Banque Postale, anunta Reuters.Belgia va prelua total controlul asupra Dexia Banque Belgique, entitatea belgiana a bancii, pentru patru miliarde de euro, a declarat anterior prim-ministrul belgian Yves Leterme, pretul fiind considerat unul "rezonabil", potrivit ministrului de finante belgian, Didier Reynders. Citeste aici comunicatul oficial al bancii. Vezi cronologia falimentului Dexia

Belgia va garanta finantarea viitoarei banci in proportie de 60,5%- 54 de miliarde de euro. Garantia celor trei state (Franta, Belgia si Luxemburg) in cadrul Dexia este in valoare de 90 de miliarde de euro, fata de cele 150 miliarde, valoare din 2008. Dexia a primit in timpul crizei financiare din 2008 un pachet de sprijin de sase miliarde de euro din partea guvernelor francez si belgian.

Vezi aici care erau salariile de anul trecut in Dexia

"Statele au convenit sa imparta aceasta garantie in proportii similare cu cele din 2008, 60,5% pentru Belgia, 36,5% pentru Franta si 3% pentru Luxemburg", a precizat Reynders. Potrivit informatiilor vehiculate de presa, Parisul a vrut ca Belgia sa ofere garantii pentru finantarea structurii.

  • Scurta istorie a unui faliment anuntat

2006. Dexia preia 75% din DenizBank Financial Services Group, pentru 2,42 miliarde de dolari.

Martie 2007. Dexiaanunta ca expunerea pe subprime nu e mare si ca nimeni nu trebuie sa isi faca griji; profitul nu va fi afectat.

August 2007. Dexia a avut un comportament “virtuos” si ca nu va inregistra pierderi din cauza crizei subprime, anunta Axel Miller, CEO-ul grupului bancar.

Februarie 2008. Banca se lauda cu rezultatele din ultimele 3 luni ale lui 2007. Urmeaza inceputul sfarsitului.

Februarie 2008. Dexia anunta ca va injecta 500 de milioane euro in filiala sa din SUA- Financial Security Assurance (FSA) Holdings. Oficial Dexia doreste sa profite de pe urma ocaziilor nou aparute pe piata americana, in zona finantarii municipalitatilor si a lucrarilor de infrastructura.

Iulie 2008. Standard Poor`s retrogradeaza ratingulDexia din cauza expunerilor acesteia pe piata ipotecara americana.

Septembrie 2008. Banca primeste 6,4 miliarde de euro din banii publici pentru a nu falimenta. Axel Miller demisioneaza.” Indemnizatia de retragere” a fost initial stabilita la 3,7 milioane de euro. A fost redusa la insistentele guvernului Frantei la 1.000.000 euro.

Iulie 2009. Un stress test efectuat pe 31 de banci arata ca Dexia sta cel mai prost si ca are nevoie de o recapitalizare de inca 10 miliarde de dolari. Banca spune ca testul a fost incorect si ca e sanatoasa.

Noiembrie 2009. Apar zvonuri legate de o fuziune a Dexia cu Societe Generale.

Ianuarie 2010. Dexia isi ingheata creditarea in Europa de Est. Filialele sale vor fi vandute sau inchise. Grupul bancar a confirmat masura agentiei de rating Moody's, potrivit publicatiilor De Standaard si Het Nieuwsblad, scrie L'Echo.

Septembrie 2010. Grupul anunta ca va renunta la peste 600 de angajati, jumatate din Belgia.

Octombrie 2011. Actiunile grupului financiar franco-belgian Dexia, listat la bursele din Paris si Bruxelles, au fost suspendate de la tranzactionare in 6 oct. 2011 la ora 13:59 GMT (16:59 ora Romaniei) la solicitarea autoritatilor de reglementare din Belgia.