Franta continua sa sustina solutii de evitare a crizei datoriilor care implica Banca Centrala Europeana (BCE), in ciuda opozitiei Germaniei si a institutului monetar de la Frankfurt, a declarat vineri, pentru AFP, un diplomat european, sub protectia anonimatului.

Parisul considera ca cea mai buna solutie pentru a evita propagarea crizei spre tari precum Italia si Spania, in special dupa o viitoare restructurare a datoriei Greciei, consta in continuarea rascumpararii, de catre BCE, a obligatiunilor emise de state fragile pe piata secundara, a explicat aceasta sursa.

Or, BCE refuza acest lucru si din aceasta cauza s-a propus transferul acestei competente catre Fondul european de stabilitate financiara.

Daca, in cele din urma, este bine ca acest fond va rascumpara datoriile statelor fragile, el trebuie intarit si aici Franta continua, potrivit sursei citate, sa sustina solutii care implica BCE: transformarea fondului de salvare in institutie financiara pentru a se putea imprumuta de la Banca Centrala Europeana.

Germania si BCE si-au exprimat deja opozitia ferma fata de aceasta optiune. Mai multi inalti oficiali germani au afirmat, incepand de joi, ca aceasta propunere a disparut din negocieri.

"Din contra, Franta continua sa o apere, si exista discutii ample", a explicat diplomatul european.

Modalitatile de intarire a FESF reprezinta unul dintre principalele puncte de blocare in negocieri, determinand Parisul si Berlinul sa anunte un summit suplimentar miercuri, dupa cel de duminica, anuntat initial ca fiind decisiv pentru ajungerea la un acord global asupra iesirii din criza.