Banca Nationala a Romaniei (BNR) se pregateste sa introduca unele restrictii la acordarea creditelor in valuta si pentru pentru bunuri de consum la persoanele fizice, a declarat vineri, la Timisoara, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

"In momentul in care vom avea proiectul finalizat, il vom face public. Restrictiile au un singur scop, acela ca cei care iau credite sa poata permite rambursarea creditului, pentru ca rostul unui credit este sa fie luat, folosit si apoi rambursat. In caz contrar, pierde si clientul - pentru ca isi va pierde, spre exemplu, casa pe care si-a luat-o, pentru ca nu o va putea plati -, pierde si banca, dar si societatea in ansamblu, pentru ca resursele sunt ineficient alocate", a declarat viceguvernatorul.

Potrivit acestuia, ceea ce BNR reglementeaza este acea zona a creditelor care nu pot fi rambursate.

Prin noul regulament se va limita si accesul romanilor la creditele in alta moneda decat cea in care este sunt platiti.

"Este posibil ca venitul pe care-l ai astazi, si pe baza caruia iti calculezi rata, sa scada: sa nu-l mai ai, sa-ti pierzi locul de munca sau venitul sa scada si, atunci prevedem ca e obligatoriu sa se ia in calcul o rata care sa poata fi platita si dintr-un venit redus cu un anumit procent. Exista riscul dobanzilor si trebuie sa verificam masura in care clientul poate rambursa creditul, chiar daca dobanda la acest credit creste. In sfarsit, riscul valutar - daca iei credit intr-o alta moneda decat in cea care esti salarizat si moneda respectiva creste fata de leul in care-ti primesti salariul, atunci, automat, rata ta creste si trebuie sa ne asiguram - si noi, dar mai ales clientul - ca va putea sa-si plateasca aceasta rata, chiar daca veniturile sale raman stabile in lei, dar scad in euro sau in alta moneda in care a luat creditul", a explicat Bogdan Olteanu.

BNR a lansat in dezbatere publica proiectul de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, care are ca scop limitarea ponderii creditelor in valuta, in special a celor de consum.