Discutiile care incep saptamana viitoare cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI, au declarat surse guvernamentale, potrivit Mediafax.

Negocierile cu FMI vor viza in continuare nivelul deficitului cash, iar in cazul in care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde si pierderile companiilor de stat) va depasi tinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o incetinire a economiilor europene mai abrupta decat se anticipeaza, se ia in calcul si posibilitatea ca Romania sa solicite derogare din partea consiliului de ministri ECOFIN.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.

"Se lucreaza in acest moment la datele privind veniturile si cheltuielile pe anul viitor. Cifrele finale nu au fost inca stabilile, calcule urmand sa continue si in timpul misiunii FMI si a Comisiei Europene", au spus sursele.

Draftul initial a fost construit pe o crestere economica de 4% in 2012, ceea ce corespunde unui PIB nominal de 590 de miliarde lei, potrivit calculelor Comisiei Nationale de Prognoza. In consecinta, deficitul bugetar proiectat initial pentru anul viitor s-ar ridica la 17,7 miliarde lei, in scadere cu 6,3 miliarde lei fata de nivelul programat pentru acest an.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romaniei ii va fi foarte greu sa sustina financiar un deficit bugetar de 3% din cauza dobanzilor foarte mari care se percep la finantare.

Sefii de stat si de guvern din UE vor avea discutii cruciale in urmatoarele zile la Bruxelles, la doua summit-uri convocate duminica si miercuri, unde trebuie sa stabileasca un plan clar, decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninta zona euro si sistemul financiar global.

Premierul Emil Boc a afirmat marti ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, in urma consultarilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

In prezent, estimarea oficiala de crestere economica este de 3,5-4%, dar cifra urmeaza sa fie revizuita in scadere in timpul misiunii celor trei institutii internationale, care va sosi la Bucuresti marti, 25 octombrie.

Potrivit surselor citate, Comisia Nationala de Prognoza insista ca este probabila o crestere economica pentru anul viitor de peste 2,5%, chiar de 2,7 -2,8%, dar autoritatile romane vor sa-si coordoneze proiectiile cu cele ale FMI si CE, care sunt usor mai pesimiste.

"In niciun caz nu vom accepta estimarile vehiculate de unii analisti, de sub 2%", au comentat sursele citate.