Viitorul UE e negociat la Bruxelles. Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, a discutat online cu cititorii despre soarta Romaniei si a zonei euro

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 24 octombrie 2011, 12:44 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: HotNews.ro
Miercuri sunt asteptate de la Bruxelles deciziile finale legate de iesirea Europei din criza. De unde vor fi luati banii necesari Greciei sau cei destinati salvarii sistemului bancar? Ce inseamna recapitalizarea bancara? Cat de adevarat este ca iesirea din criza va insemna o perioada de inflatie sau de cresteri de taxe? Cum va fi influentata Romania si ce poate face pentru a limita efectele negative? Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Nota Redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 dragos

  Am vazut un presedinte Basescu destul de nemultumit duminica seara, dupa Consiliu. Ce credeti ca l-ar fi putut nemultumi astfel incit sa adopte un top mai rar intilnit la adresa lideriloir din zona euro?

  multumesc

  • Ionut Dumitru

   Probabil ca pres. Basescu este preocupat de lipsa de decizie la nivel european in privinta Greciei si a recapitalizarii bancilor. IndeciZia europenilor aduce tensiuni majore in pietele financiare si ne afecteaza semnificativ si pe noi prin costul finantarii.

 • Întrebarea nr. 2 Stefan

  Domnule Ionut Dumitru,
  As dori sa estimati probabilitatea ca uniunea monetara sa se dezmembreze in urmatorul an de zile date fiind urmatoarele premise:
  1. discrepantele economice dintre tarile europene sunt agravate de imobilitatea fortei de munca, o familie fiind extrem de greu sa se relocheze in alta tara din cauze obiective
  2. in cazul unui haircut al datoriei grecesti, nu se pune oare problema ca aceasta sa fie redusa pentru toate statele? De ce sa fie redusa doar pentru Grecia, si evident, toti cetatenii contribuabili ai zonei euro sa suporte pierderile?
  3. imposibilitatea tehnica de implementare a unei uniuni fiscale

  Va multumesc

  • Ionut Dumitru

   1, Fara indoiala ca zona euro este la un moment de rascruce si e nevoie de o decizie politica (asa cum a fost una si la infiintarea zonei euro) care sa conduca la rezolvarea problemelor structurale din UEM. Uniunea Monetara nu poate functiona fara o coordonare mult mai puternica a politicilor fiscale (poate chiar o politica fiscala comuna).
   2. Problema Greciei nu este neaparat legata de nivelul datoriei publice (care este in mod clar nesustenabila) ci mai degraba problema este de natura structurala si tine de competitivitatea economiei grecesti. Intre 1999 si 2008 Grecia si-a pierdut 40% din competitivitate- calculata prin cresterea costului unitar cu forta de munca. In aceeasi perioada costul unitar cu forta de munca a ramas constant in Germania. Problema competitivitatii poate fi rezolvata de catre Grecia daca ramane in zona euro doar prin reduceri de salarii si/sau crestere de somaj, neavand parghia cursului de schimb. Daca iese din zona euro isi va deprecia puternic moneda si isi mai poate rezolva partial problema competitivitatii, insa dezavantajele colaterale ar fi mult mai importante. Fara sa isi rezolve competitivitatea economiei, aceasta nu va creste si datoria publica se va reinflama foarte rapid. Problema fundamentala a Greciei nu este singulara, si celelalte tari din flancul sudic avand probleme singulare.

 • Întrebarea nr. 3 costica

  "Jeffrey Franks, FMI: Problemele din zona euro ar putea lovi dur România
  Capacitatea Guvernului de a creşte salariile în sectorul public va depinde în mod crucial de reducerea în continuare a numărului de personal şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget, astfel încât să se formeze resurse pentru mărirea lefurilor, a declarat Jeffrey Franks, şeful FMI pentru România intr-un interviu pentru Agerpres."

  Am citit astea in ADEVARUL de duminica.
  1) Avand in vedere cele de mai sus afirmate de Dl Franks, ce credeti ca va face Guvernul Boc in anul electoral 2012 ?

  2) Citeam azi pe HotNews ca deja marii producatori auto(Renault, Citroen, Ford, Volvo, Opel) au anuntat ca trimit deja angajatii in somaj tehnic pentru a evita formarea de stocuri anticipand un an 2012 cu scaderi la vanzarile auto. Mi-amintesc ca in toamna lui 2012 asa a intrat criza in Romania, cu concedierile din industria auto.
  Cum vedeti atunci evolutia economiei Romaniei, cand se prefigureaza o scadere a exporturilor(cele ale industriei auto dau aproape jumatate din exporturile tarii) care dau in fapt cresterea economica a Romaniei?

  • Ionut Dumitru

   Nu stiu ce va face Guvernul Boc in 2012 insa putem spune ceea ce ar trebui sa faca. Trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB in conditiile unui mediu economic mai deteriorat decat se anticipa. Misiunea este una foarte dificila, dar asta nu inseamna ca nu exista solutii. In primul rand cred ca trebuie sa ne fie foarte clar ca in noile conditii nici macar nu mai putem discuta despre cresteri de salarii si pensii.

  • Ionut Dumitru

   Romania ramane dependenta de intrarile de capital strain. Din pacate, acestea in conditii de criza vin din ce in ce mai greu in pietele emergente. Insa Romania are o sansa unica, avand 30 de miliarde de euro alocati fonduri europene neramburasbile. Absorbtia acestor fonduri reprezinta un instrument , poate singurul , prin care se poate stimula economia, in conditiile in care spatiul fiscal este foarte mic, chiar inexistent.

  • Ionut Dumitru

   Macar acum, in vremuri foarte dificileRomania trebuie sa inteleaga care sunt avantajele ei cometitive si zonele unde poate stimula cresterea economica. Acestea sunt in principiu trei: infrastructura, agricultura si energie. Ironia sortii face ca exact pentru primele doua sa avem foarte multe fonduri europene alocate, dar sa nu fim in stare sa le absorbim.

 • Întrebarea nr. 4 alin

  1. Nu am auzit din partea dumneavoastra vre-un protest fata de coruptia si evaziunea fiscala pe care fiecare din noi o facem ca pe un gest reflex. Daca ceri bon pentru ce cumperi, rad toti vanzatorii de tine. Cum vreti sa traim intr-un stat prosper si corect daca voi cei care aveti influenta si putere de a schimba lucrurile, de a educa nu faceti nimic?!

  2. Nu vi se pare ciudat ca toata lumea cauta in fiecare zi cate o criza? Intrebarea mea este de ce nu se cauta deciziile aberante ale judecatoriilor romani corupti care dau drumul la evazionistii, interlopi si corupti nepedepsiti? Hotia si banii inainte de moralitate sunt cauzele problemelor dar toata lumea se face ca nu le observa. E mai usor sa dai vina pe criza..

  • Ionut Dumitru

   La Consiliul Fiscal, in fiecare iesire publica pe care am avut-o, am subliniat necesitatea reducerii evaziunii fiscale. Ea a ajuns deja la un nivel pe care noi l-am estimat la peste 10% din PIB (peste 12 miliarde de euro anual). Din pacate, imi este foarte clar ca nu exista vointa politica pentru a reduce evaziunea. Avem la dispozitie un grant al Bancii Mondiale pe care Bulgaria l-a accesat in 2001-2002 si si-a imbunatatit semnificativ colectarea, insa noi nu l-am vrut si se pare ca nici nu-l vrem. Motivatiile banuiesc ca le intuiti si Dvs.
   Daca am reduce evaziunea cu 20-30% (ceea ce nu e deloc mult si nici foarte ambitios) am putea rezolva de pilda veniturile bugetare necesare acoperirii deficitului din bugetul de pensii. Eu cred ca problema evaziunii fiscale, dat fiind contextul in care ne aflam, este o problema de securitate nationala.

 • Întrebarea nr. 5 ionut mantzescu

  1. De ce se fac aceste recapitalizari bancare? Puteti sa ne explicati pe intelesul tutturor?

  2. Mai e nevoie sa trecem la euro? Din "coada" care era la intrarea in Euroland acum cativa ani, n-a mai ramas aproape nimeni

  Va multumesc

  • Ionut Dumitru

   1. In acest moment , recapitalizarea bancilor la nivel european este vazuta ca o preconditie pentru a putea rezolva problema Greciei si a celorlalte state cu datorie suverana excesiva. Sunt foarte multe banci la nivel european care au in portofoliu titluri de stat emise de Grecia si ceilalti, iar aceste titluri din punct de vedere al reglementarilor au fost tratate ca fiind cu risc zero, ceea ce inseamna ca nu au fost provizionate si nu au necesitat alocare de capital. Prin urmare, pierderile potentiale ca urmare a unei restructurari ale datoriilor suverane ar putea afecta direct si puternic capitalurile bancilor si implicit, le-ar subrezi puternic soliditatea financiara.
   Prin urmare, pentru a putea supravietui unei restructurari a datoriei suverane (in cazul Greciei in primul rand) multe banci europene au nevoie inainte de infuzii de capital pentru a putea absorbi socul. Recapitalizarea se poate face in 3 feluri: de la actionari, prin resurse publice sau prin EFSF. Cel mai probabil actionarii nu o pot face, pietele financiare fiind reticente in a finanta majorari de capital, Statele de asemenea nu au resurse publice suficiente, ceea ce inseamna ca singura varianta fezabila ramane EFSF. Daca se va decide ca actionarii vor trebui sa faca recapitalizarile, se va pune presiune inclusiv pe subsidiarele bancilor.
   2. Adoptarea euro este obligatorie pentru tarile membre UE. Sunt doar 3 exceptii (Danemarca, Suedia si Marea Britanie). Prin urmare, singura problema este cand adoptam euro, nu daca il adoptam. Adoptarea euro depinde acum nu numai de capacitatea de a indeplini criteriile de convergenta (nominala si reala) ci si de dorinta statelor din zona euro de a primi noi membri, date fiind problemele pe care le au cu actualii membrii. Adoptarea euro a devenit mai degraba un obiectiv pe termen lung in Europa Centrala si de Est, cu rol de disciplinare a politicilor economice. In acest moment doar Romania are o tinta stabilita: 2015, ceea ce evident e nerealist

 • Ionut Dumitru

  In general, impactul asupra Romaniei se manifesta prin 3 canale. In primul rand, prin canalul fluxurilor de capital, care devin mai scumpe si mai greu accesibile. In al doilea rand, canalul comercial ne poate afecta puternic, o deteriorare a performantei economiilor vestice avand impact negativ asupra exporturilor noastre. Pana acum, revenirea economica din Romania- si asa firava- s-a bazat in cea mai mare parte pe exporturi si acumulare de stocuri (pe partea de cerere) si pe industrie si agricultura (pe partea de oferta). Incetinirea exporturilor afecteaza negativ cresterea economica in Romania mai ales in conditiile in care cererea interna va avea cel mai probabil o performanta slaba.
  Cel de-al treilea canal este cel al increderii care are efect devastator asupra deciziilor consumatorilor si tuturor actorilor economici..
  In momentul de fata o calmare a situatiei la nivel european pare a fi cea mai probabila insa ceea ce putem acum considera ca fiind scenariu de baza poate fi peste o saptamana sau doua foarte optimist.

1767 vizualizari

 • Nemultumirea pres. basescu (Luni, 24 octombrie 2011, 15:40)

  dragos [anonim]

  Am vazut un presedinte Basescu destul de nemultumit duminica seara, dupa Consiliu. Ce credeti ca l-ar fi putut nemultumi astfel incit sa adopte un top mai rar intilnit la adresa lideriloir din zona euro?

  multumesc
  • 1 (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:27)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dragos

   Probabil ca pres. Basescu este preocupat de lipsa de decizie la nivel european in privinta Greciei si a recapitalizarii bancilor. IndeciZia europenilor aduce tensiuni majore in pietele financiare si ne afecteaza semnificativ si pe noi prin costul finantarii.
 • Viitorul zonei euro (Luni, 24 octombrie 2011, 15:44)

  Stefan [anonim]

  Domnule Ionut Dumitru,
  As dori sa estimati probabilitatea ca uniunea monetara sa se dezmembreze in urmatorul an de zile date fiind urmatoarele premise:
  1. discrepantele economice dintre tarile europene sunt agravate de imobilitatea fortei de munca, o familie fiind extrem de greu sa se relocheze in alta tara din cauze obiective
  2. in cazul unui haircut al datoriei grecesti, nu se pune oare problema ca aceasta sa fie redusa pentru toate statele? De ce sa fie redusa doar pentru Grecia, si evident, toti cetatenii contribuabili ai zonei euro sa suporte pierderile?
  3. imposibilitatea tehnica de implementare a unei uniuni fiscale

  Va multumesc
  • 2 (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:35)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   1, Fara indoiala ca zona euro este la un moment de rascruce si e nevoie de o decizie politica (asa cum a fost una si la infiintarea zonei euro) care sa conduca la rezolvarea problemelor structurale din UEM. Uniunea Monetara nu poate functiona fara o coordonare mult mai puternica a politicilor fiscale (poate chiar o politica fiscala comuna).
   2. Problema Greciei nu este neaparat legata de nivelul datoriei publice (care este in mod clar nesustenabila) ci mai degraba problema este de natura structurala si tine de competitivitatea economiei grecesti. Intre 1999 si 2008 Grecia si-a pierdut 40% din competitivitate- calculata prin cresterea costului unitar cu forta de munca. In aceeasi perioada costul unitar cu forta de munca a ramas constant in Germania. Problema competitivitatii poate fi rezolvata de catre Grecia daca ramane in zona euro doar prin reduceri de salarii si/sau crestere de somaj, neavand parghia cursului de schimb. Daca iese din zona euro isi va deprecia puternic moneda si isi mai poate rezolva partial problema competitivitatii, insa dezavantajele colaterale ar fi mult mai importante. Fara sa isi rezolve competitivitatea economiei, aceasta nu va creste si datoria publica se va reinflama foarte rapid. Problema fundamentala a Greciei nu este singulara, si celelalte tari din flancul sudic avand probleme singulare.
 • Trei scenarii (intre altele) (Luni, 24 octombrie 2011, 17:04)

  Costel Munteanu [anonim]

  Buna ziua Domnule Dumitru,

  Va rog sa estimati impactul asupra Romaniei indus de evolutiile posibile ale Europei (UE) in urmatoarele scenarii :

  1. Reducerea datoriei Greciei va deveni fapt si astfel se creaza un precedent; Portugalia si/sau Italia si/sau Spania si/sau Franta intra in default si, dat fiind precedentul Greciei, datoriile lor sunt de asemenea reduse; evident - sistemul bancar european (si de ce nu mondial) intra in colaps;

  2. Partenerii UE nu cad la un consens iar Grecia este declarata falimentara de catre creditorii sai; bancile mai mici cu expunere pe Grecia nu vor fi sprijinite si intra in faliment; sistemul bancar european (si de ce nu mondial) intra in colaps prin efect de domino;

  3. Partenerii UE cad de acord asupra mecanismului de salvare a Greciei - dar, pina la operationalizarea acestuia, inca doua sau trei state (Portugalia, Spania, etc) ajung foarte rapid in situatia de default; Partenerii UE realizeaza ca nici un Fond de Salvare nu ar fi suficient sa faca fata noii situatii ...
  • 3 (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:40)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costel Munteanu

   In general, impactul asupra Romaniei se manifesta prin 3 canale. In primul rand, prin canalul fluxurilor de capital, care devin mai scumpe si mai greu accesibile. In al doilea rand, canalul comercial ne poate afecta puternic, o deteriorare a performantei economiilor vestice avand impact negativ asupra exporturilor noastre. Pana acum, revenirea economica din Romania- si asa firava- s-a bazat in cea mai mare parte pe exporturi si acumulare de stocuri (pe partea de cerere) si pe industrie si agricultura (pe partea de oferta). Incetinirea exporturilor afecteaza negativ cresterea economica in Romania mai ales in conditiile in care cererea interna va avea cel mai probabil o performanta slaba.
   Cel de-al treilea canal este cel al increderii care are efect devastator asupra deciziilor consumatorilor si tuturor actorilor economici..
   In momentul de fata o calmare a situatiei la nivel european pare a fi cea mai probabila insa ceea ce putem acum considera ca fiind scenariu de baza poate fi peste o saptamana sau doua foarte optimist.
 • FMI, criza si Romania.... (Luni, 24 octombrie 2011, 20:56)

  costica [anonim]

  "Jeffrey Franks, FMI: Problemele din zona euro ar putea lovi dur România
  Capacitatea Guvernului de a creşte salariile în sectorul public va depinde în mod crucial de reducerea în continuare a numărului de personal şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget, astfel încât să se formeze resurse pentru mărirea lefurilor, a declarat Jeffrey Franks, şeful FMI pentru România intr-un interviu pentru Agerpres."

  Am citit astea in ADEVARUL de duminica.
  1) Avand in vedere cele de mai sus afirmate de Dl Franks, ce credeti ca va face Guvernul Boc in anul electoral 2012 ?

  2) Citeam azi pe HotNews ca deja marii producatori auto(Renault, Citroen, Ford, Volvo, Opel) au anuntat ca trimit deja angajatii in somaj tehnic pentru a evita formarea de stocuri anticipand un an 2012 cu scaderi la vanzarile auto. Mi-amintesc ca in toamna lui 2012 asa a intrat criza in Romania, cu concedierile din industria auto.
  Cum vedeti atunci evolutia economiei Romaniei, cand se prefigureaza o scadere a exporturilor(cele ale industriei auto dau aproape jumatate din exporturile tarii) care dau in fapt cresterea economica a Romaniei?
  • 4 (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:43)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui costica

   Nu stiu ce va face Guvernul Boc in 2012 insa putem spune ceea ce ar trebui sa faca. Trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB in conditiile unui mediu economic mai deteriorat decat se anticipa. Misiunea este una foarte dificila, dar asta nu inseamna ca nu exista solutii. In primul rand cred ca trebuie sa ne fie foarte clar ca in noile conditii nici macar nu mai putem discuta despre cresteri de salarii si pensii.
  • 4 (continuare) (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:45)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui costica

   Romania ramane dependenta de intrarile de capital strain. Din pacate, acestea in conditii de criza vin din ce in ce mai greu in pietele emergente. Insa Romania are o sansa unica, avand 30 de miliarde de euro alocati fonduri europene neramburasbile. Absorbtia acestor fonduri reprezinta un instrument , poate singurul , prin care se poate stimula economia, in conditiile in care spatiul fiscal este foarte mic, chiar inexistent.
  • 4 (continuare) (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:47)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui costica

   Macar acum, in vremuri foarte dificileRomania trebuie sa inteleaga care sunt avantajele ei cometitive si zonele unde poate stimula cresterea economica. Acestea sunt in principiu trei: infrastructura, agricultura si energie. Ironia sortii face ca exact pentru primele doua sa avem foarte multe fonduri europene alocate, dar sa nu fim in stare sa le absorbim.
 • intrebari (Luni, 24 octombrie 2011, 23:19)

  alin [anonim]

  1. Nu am auzit din partea dumneavoastra vre-un protest fata de coruptia si evaziunea fiscala pe care fiecare din noi o facem ca pe un gest reflex. Daca ceri bon pentru ce cumperi, rad toti vanzatorii de tine. Cum vreti sa traim intr-un stat prosper si corect daca voi cei care aveti influenta si putere de a schimba lucrurile, de a educa nu faceti nimic?!

  2. Nu vi se pare ciudat ca toata lumea cauta in fiecare zi cate o criza? Intrebarea mea este de ce nu se cauta deciziile aberante ale judecatoriilor romani corupti care dau drumul la evazionistii, interlopi si corupti nepedepsiti? Hotia si banii inainte de moralitate sunt cauzele problemelor dar toata lumea se face ca nu le observa. E mai usor sa dai vina pe criza..
  • 5 (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:52)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui alin

   La Consiliul Fiscal, in fiecare iesire publica pe care am avut-o, am subliniat necesitatea reducerii evaziunii fiscale. Ea a ajuns deja la un nivel pe care noi l-am estimat la peste 10% din PIB (peste 12 miliarde de euro anual). Din pacate, imi este foarte clar ca nu exista vointa politica pentru a reduce evaziunea. Avem la dispozitie un grant al Bancii Mondiale pe care Bulgaria l-a accesat in 2001-2002 si si-a imbunatatit semnificativ colectarea, insa noi nu l-am vrut si se pare ca nici nu-l vrem. Motivatiile banuiesc ca le intuiti si Dvs.
   Daca am reduce evaziunea cu 20-30% (ceea ce nu e deloc mult si nici foarte ambitios) am putea rezolva de pilda veniturile bugetare necesare acoperirii deficitului din bugetul de pensii. Eu cred ca problema evaziunii fiscale, dat fiind contextul in care ne aflam, este o problema de securitate nationala.
 • pt dl. dumitru (Marţi, 25 octombrie 2011, 4:52)

  ionut mantzescu [anonim]

  1. De ce se fac aceste recapitalizari bancare? Puteti sa ne explicati pe intelesul tutturor?

  2. Mai e nevoie sa trecem la euro? Din "coada" care era la intrarea in Euroland acum cativa ani, n-a mai ramas aproape nimeni

  Va multumesc
  • 5 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:02)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut mantzescu

   1. In acest moment , recapitalizarea bancilor la nivel european este vazuta ca o preconditie pentru a putea rezolva problema Greciei si a celorlalte state cu datorie suverana excesiva. Sunt foarte multe banci la nivel european care au in portofoliu titluri de stat emise de Grecia si ceilalti, iar aceste titluri din punct de vedere al reglementarilor au fost tratate ca fiind cu risc zero, ceea ce inseamna ca nu au fost provizionate si nu au necesitat alocare de capital. Prin urmare, pierderile potentiale ca urmare a unei restructurari ale datoriilor suverane ar putea afecta direct si puternic capitalurile bancilor si implicit, le-ar subrezi puternic soliditatea financiara.
   Prin urmare, pentru a putea supravietui unei restructurari a datoriei suverane (in cazul Greciei in primul rand) multe banci europene au nevoie inainte de infuzii de capital pentru a putea absorbi socul. Recapitalizarea se poate face in 3 feluri: de la actionari, prin resurse publice sau prin EFSF. Cel mai probabil actionarii nu o pot face, pietele financiare fiind reticente in a finanta majorari de capital, Statele de asemenea nu au resurse publice suficiente, ceea ce inseamna ca singura varianta fezabila ramane EFSF. Daca se va decide ca actionarii vor trebui sa faca recapitalizarile, se va pune presiune inclusiv pe subsidiarele bancilor.
   2. Adoptarea euro este obligatorie pentru tarile membre UE. Sunt doar 3 exceptii (Danemarca, Suedia si Marea Britanie). Prin urmare, singura problema este cand adoptam euro, nu daca il adoptam. Adoptarea euro depinde acum nu numai de capacitatea de a indeplini criteriile de convergenta (nominala si reala) ci si de dorinta statelor din zona euro de a primi noi membri, date fiind problemele pe care le au cu actualii membrii. Adoptarea euro a devenit mai degraba un obiectiv pe termen lung in Europa Centrala si de Est, cu rol de disciplinare a politicilor economice. In acest moment doar Romania are o tinta stabilita: 2015, ceea ce evident e nerealist
 • intrebare (Marţi, 25 octombrie 2011, 4:55)

  mariana cumpanasu [anonim]

  E posibil un deficit de 3% in conditiile in care veniturile nu poti sa le cresti iar din cheltuieli nu prea mai e loc de taiat, cum spunea A. Dochia?
  • 6 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:04)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana cumpanasu

   Tinta de 3% pentru 2012 era dificil de atins chiar si daca aveam crestere economica de 4%. La o crestere mult mai mica, asa cum se prefigureaza, va fi mult mai dificil de atins si necesita masuri semnificative si ale cheltuielilor si ale veniturilor. La o crestere ec. de circa 2% in 2012, daca s-ar ingheta salariile si pensiile, tot mai este nevoie de masuri suplimentare pentru a atinge tinta de 3%.
  • 6(continuare) (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:06)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana cumpanasu

   Desi stim cu totii ca banii sunt cheltuiti ineficient la buget, spatiul de reducere a cheltuielilor bugetare nu mai este unul foarte mare. Astfel, necesitatea cresterii veniturilor bugetare devine mult mai stringenta. Acest lucru se poate realiza in primul rabnd prin reducerea evaziunii fiscale dar si prin anumite ajustari care se pot opera la redevente si impozite pe proprietate, care trebuie sa recunoastem ca sunt mici in comparatie cu standardele europene. In plus, fiscalizarea agriculturii nu mai poate fi amanata, in contextul in cvare agricultura produce 7-8% din PIB si contribuie cu mai nimic la veniturile bugetare.
 • de unde se iau banii? (Marţi, 25 octombrie 2011, 4:57)

  ancuta ion [anonim]

  Chiar asa....toti vorbesc de sute de miliarde de euro pe care sa-i dam Greciei sau bancilor. De unde sa luam banii astia? Nu facem inflatie? Si pe urma, de ce sa munceasca germanii ca sa le plateasca grecilor traiul pe vatrai? E normal?
  • 7 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:10)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui ancuta ion

   In mod inevitabil, grecii trebuie sa isi ajusteze comportamentul. In acest moment exista o divergenta majora intre flancul sudic (care traieste cu deficite foarte mari, consum mare si economisire scazuta- deficite de cont curent mari
   • 7(continuare) (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:13)

    Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Dumitru

    si tarile dezvoltate care au excedente de cont curent.
 • .pt I.D. (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:00)

  emil iantis [anonim]

  Ce poate Romania face pentru a limita efectele unei noi recesiuni? S-a dovedit ca daca are loc, ne devasteaza economia.
  • 8 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:13)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui emil iantis

   Am raspuns mai sus intrebarii Dv
 • intrebare (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:04)

  constructorul istet [anonim]

  Desi investitiile sunt de dorit, e posibil sa asistam la buna traditie romaneasca in care ele sunt acaparate tot de firme de partid, asa ca banii tot nu se vor vedea decat in conturile respectivelor companii. In aceste conditii, nu ar fi mai ok sa facem o firma de stat de constructii (mai dam si de lucru unor oameni) prin care sa derulam afaceri cat de cat corecte?
  • 9 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:16)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui constructorul istet

   Eu sunt destul de sceptic in privinta stimularii economiei prin investitii publice in Romania. Ele au un multiplicator foarte mic si o eficienta scazuta in antrenarea economiei. Mai degraba as merge pe ideea ierarhizarii proiectelor de investitii publice si a finantarii lor in functie de impactul lor economic. In plus, as lasa mai mult spatiu pentru investitiile private care au un multiplicator dovedit mai mare.
  • 9 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:16)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui constructorul istet

   Eu sunt destul de sceptic in privinta stimularii economiei prin investitii publice in Romania. Ele au un multiplicator foarte mic si o eficienta scazuta in antrenarea economiei. Mai degraba as merge pe ideea ierarhizarii proiectelor de investitii publice si a finantarii lor in functie de impactul lor economic. In plus, as lasa mai mult spatiu pentru investitiile private care au un multiplicator dovedit mai mare.
 • intrebare (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:08)

  polaroid [anonim]

  Care sunt riscurile, in ceea ce priveste Romania, in cazul unei noi recesiuni? Miscari sociale, criza bugetara, remaniere, noi masuri de austeritate..?
 • intrebare (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:10)

  mincas florina [anonim]

  Cand va intalniti cu oficialii FMI? Cum decurge o astfel de intalnire? Pana la urma ei impun masurile sau doar avizeaza ceea ce propun ai nostri?
 • intrebare (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:17)

  recapitalizare [anonim]

  Isarescu declara anul trecut in FT ca un plan de recapitalizare bancara nu ar fi bun pentru Romania (http://www.zf.ro/zf-24/mugur-isarescu-in-financial-times-un-plan-de-recapitalizare-generalizata-a-bancilor-din-est-nu-ajuta-romania-3997374/). De ce, cum ne-ar afecta?
 • intrebare pentru dl. Dumitru (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:19)

  lideri [anonim]

  Credeti ca miercuri va fi ziua Z a deciziilor sau vom asista iar la o amanare/. De unde indecizia ditamai sefilor de state si guverne? Trebuie reformat modul de conducere al Eurozonei?
 • nu exista un "simulator"? (Marţi, 25 octombrie 2011, 5:22)

  bugetarul [anonim]

  Care ar putea fi noile cifre revizuite privind cresterea economica pe 2012? Credeti ca in 2011 vom atinge 1,5%? De ce nu se fac mai multe scenarii de buget pentru diferitele variante de crestere si/sau alti macroindicatori? nu exista un "simulator" de buget in care sa introduci datele de intrare si sa obtii "iesirile"?
 • deficitul bugetar (Marţi, 25 octombrie 2011, 8:18)

  lili [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti daca exista o evaluare, atat dpdv valoric cat si ca procent din bugetul Romaniei a ceea ce reprezinta urmatorii indicatori si cat reprezinta la nivelul anilor 2009 si 2010:
  - pierderile companiilor de stat
  - restantele la plata contributiilor sociale ale acestor companii
  - evaziunea fiscala
  - evaziunea si coruptia din vamile Romaniei
  • 13 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:21)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   Pierderile companiilor de stat in 2009 au fost de 5,2 miliarde de lei. In 2010- 5,5 miliarde de lei. Restantele la plata CAS : 5,4 miliarde de lei in 2009 si 6,8 miliarde de lei in 2010.
   Arieratele totale ale companiilor de stat au ajuns in 2010 lA 5,5% din PIB din care 3,5% din PIB catre stat. Dupa estimarile noastre, evaziunea fiscala se situeaza la peste 10% din PIB. Daca nu ar exista evaziune fiscala- ceea ce e oarecum utopic- am avea venituri bugetare egale cu media europeana , de circa 44% din PIB si nu ar fi nevoie de nicio reducere a deficitului bugetar.
   Evaziune si coruptie nu exista doar in vami ci in toate sectoarele si nivelele.
 • Intrebari (Marţi, 25 octombrie 2011, 9:30)

  droid04 [anonim]

  Buna ziua.

  1. Vedeti o alta cale decat devalorizarea RON de iesire din valul 2 al crizei atunci cand va veni ?

  2.Ce se intampla daca se rupe UE si dispare euro cu creditele luate in Euro ? dar cu obligatiunile guvernamentale emise in Euro ? Se ia ultima cotatie ca fiind valabila pentru conversia in RON sau ce se intampla ?

  Multumesc!
 • reducerea deficitului bugetar (Marţi, 25 octombrie 2011, 9:55)

  vio [anonim]

  una dintre masurile anuntate ieri de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar este reducerea masiva a cheltuielilor cu bunurile si serviciile la stat.
  cum au evoluat acestea in anii de criza 2009 -2010-22011?
  • 14 (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:25)

   Ionut Dumitru [hotnews.ro] i-a raspuns lui vio

   Cheltuielile cu bunurile si serviciile au scazut in 2009 la 5,6% din PIB de la 6,2% in 2008 si au crescut in 2010 la 5,8% din PIB. Din pacate, mare parte din reducerile operate s-au reflectat mai tarziu in arierate. Asta inseamna ca reducerile nu au reflectat reforme structurale ci doar reduceri de alocari bugetare, cheltuielile ramanand aceleasi in cea mai mare parte. In acest context, sunt foarte sceptic ca o ajustare puternica a deficitului bugetar in 2012 poate fi realizata in mod realist, prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile.
 • intrebare (Marţi, 25 octombrie 2011, 10:43)

  camelia [anonim]

  1. Vi se pare fireasca decizia statelor membre de a sprijini sistemul bancar, avand in vedere ca statele membre (cel putin Romania) nu au parghii de control asupra costurilor practicate de institutiile de credit la credite/depozite bancare. Nu vi se pare ca aceasta criza financiara a pornit de la faptul ca bancile, in special managementul acestora, si-au uitat masura, dorind sa obtina castiguri uriase intr-un termen foarte scurt?
  2. Sunteti reprezentantul unei banci mari din Romania. Cand aveti de gand sa aliniati costul creditelor/depozitelor la cele practicate de banca mama in strainatate? Si daca imi veti povesti de riscurile pietei romanesti, dati-mi voie sa nu va cred, avand in vedere ca profitul grupurilor bancare internationale este adus in mare parte din Romania.
 • relansare economica (Marţi, 25 octombrie 2011, 11:48)

  adrian tuluca [anonim]

  buna ziua, am trei intrebari: 1. In contextul economic european agitat si a unui an electoral ce vine cum vedeti realist cresterea economica a Romaniei in 2012? ce procent?
  2. Evolutia cursului de schimb - ce curs mediu preconizati in decembrie 2011? dar in iunie 2012?
  3. Preconizati retraageri masive de capital via banci europene din Romania? este posibil un nou acord de la Viena?
  Va multumesc!
 • eficenta (Marţi, 25 octombrie 2011, 12:38)

  Mary [anonim]

  1. Dupa scurta activitate a consiliului fiscal in RO cum apreciaza Ionut Dumitru activitatea consiliului si eficenta acestuia?

  2. Ce s-ar putea face ca acest consiliu sa fie mai eficient?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by