Azi i-am cunoscut pe primii oameni fara religie din blocul recenzat de mine. Am recenzat pana acum peste 50 de gospodarii din bloc, deci am trecut de jumatatea cotei alocate, si ponderea o detin fara indoiala ortodocsii. Cele doua familii despre care va spun au pregatiri diferite, nu se inscriu neaparat in portretul robot al ateului, dar ambele au avut aceeasi motivatie pentru care au ales sa raspunda la intrebarea "carei religii considerati ca apartineti?" cu varianta "fara religie". Parerea proasta pe care au dobandit-o in ultimii ani despre Biserica Ortodoxa Romana, scrie Dollores Benezic pe blogul Dollo.ro

  • Oamenii mor de foame si ei ne jupoaie ca sa construiasca biserici

"Scrieti fara religie, ca sa nu mai dea astia bani la biserica. Stau cu icoana deasupra usii, dar cand vad ce afaceri face biserica sau cum te jupoaie daca faci un parastas mi se face sila. Mai bine ne declaram fara religie poate va conta undeva", a comentat tatal. La fel ca el s-a declarat toata familia.

Ceilalti erau dezamagiti de ce vazusera in ultima vreme la televizor, despre afacerile arhiepiscopiilor ortodoxe, comparativ cu activitatea caritabila reala a bisericii. Au decis sa se declare fara religie cu aceeasi speranta: statul sa nu mai finanteze biserica. "Oamenii mor de foame si ei ne jupoaie ca sa construiasca biserici", a fost supararea celuilalt tata de familie.

Probabil ca procentul celor ca ei va fi la fel de nesemnificativ in final, precum numarul ateilor la precedentul recensamant. Ascuns in masa mare de credinciosi de fatada. Un alt tip recenzat azi a admis ca "ar merita sa scriu acolo ateu, dar se supara mama pe mine. Lasa, scrieti de data asta ortodox"!

***

Cred ca procentele nu vor fi mult diferite acum fata de recensamantul din 2002, in ciuda campaniilor de constientizare derulate in ultimii ani. Iar motivul sta in modul in care se recenzeaza efectiv locuintele. Pentru recenzor este suficient sa ia datele de la un reprezentant al familiei, care detine datele celorlalti membri si acordul lor ca sa le dea. Pot sa numar pe degetele de la o mana de cate ori am avut in jurul mesei de recenzare toata familia adunata. In aproape toate cazurile am primit datele de la un singur membru al familiei. Fizic nu ai timpul necesar ca sa revii la aceeasi adresa de 5 ori sa zicem, daca nimeresti o familie cu 5 membri, fiecare cu programul lui.

  • Recenzarea online ar fi dat rezultate mai aproape de realitate

Sa presupunem ca in general tinerii s-ar inscrie in acel procent de "rebeli" care ar fi dispusi sa se declare atei sau fara religie. Ei de regula nu sunt gasiti acasa (ca sa nu mai spun de faptul ca multi sunt inca tolerati in casele parintesti), dar datele lor figureaza in recensamant, oferite de mama, tata sau bunica. Ce credeti ca raspund acestia pentru ei la intrebarea despre religie? Declara religia in care au fost botezati, chiar daca tinerii poate n-au mai dat pe la biserica de cand au fost bagati in cristelnita. Cu tonul acela mirat-apasat, atunci cand ii intrebi. Ortodox, cum, se mai poate si altceva?

Altfel ar fi stat situatia daca intr-adevar Romania s-ar fi comportat ca o natiune europeana si ar fi dat posibilitatea acelor cateva milioane de romani cu acces la internet sa se recenzeze online. In felul asta am fi fost mai siguri ca majoritatea recenzatilor ar fi raspuns personal pentru ei, asa cum i-ar fi taiat capul. Si nici nu se mai facea atata tapaj inutil despre securitatea datelor, dreptul recenzorului de a intra in casa, furt de CNP-uri in scopuri politice etc.

Lasand la o parte erorile de organizare, slaba pregatire a recenzorilor, balbele cu CNP-ul, intrebarile care starnesc ba amuzamentul, ba indignarea, recensamantul asta nu va arata cu siguranta adevarul in multe privinte. Oamenii prefera sa minta de exemplu si ce numar de ore lucreaza saptamanal, de teama ca firmele care-i exploateaza sa nu pateasca ceva daca statul afla ca muncesc peste 10 ore pe zi.

  • Una era sigura ca cineva vrea sa castige alegerile cu CNP-ul ei, alta a refuzat sa ma primeasca in casa si s-a chinuit sa scoata ditai masa pe hol

Iar asta se datoreaza, printre altele, faptului ca nu au incredere in teoria ca datele astea folosesc strict in scop statistic. Azi m-au intrebat cel putin cinci oameni "care este relevanta datelor adunate la recensamant?". Una era sigura ca cineva vrea sa castige "din nou" alegerile cu CNP-ul ei, alta a refuzat sa ma primeasca in casa, si s-a chinuit sa scoata ditai masa pe hol pentru zece minute de recenzare. Oamenii au capatat apucaturi paranoide mai ales dupa ultimele zile in care au fost bombardati cu informatii contradictorii si pe alocuri eronate despre recensamant. Multi au rasuflat usurati azi dupa ce am incheiat de completat formularele, spunand: "cum, doar atat? Pentru intrebarile astea se face atata caz la TV?".

Nu stiu ce Romanie va arata recensamantul, dar tare ma tem ca va fi doar imaginea zugravita de acea treime din familie care "raspunde" pentru toata lumea si sta mai mult pe acasa.

Citeste si comenteaza pe blogul Dollo.ro