Ratingul "AAA" al Statelor Unite ar putea fi retrogradat de inca una din marile agentii de evaluare financiara pana la sfarsitul acestui an din cauza deficitului bugetar ridicat, se arata intr-o nota a Bank of America Merrill Lynch, citata de Reuters. Calificativul SUA va fi coborat daca Congresul nu va reusi sa adopte un program pe termen lung pentru reducerea deficitului.

Retrogradarea ar putea veni din partea Moody's sau Fitch, dupa ce Standard & Poor's a coborat in august ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", din cauza temerilor privind cresterea deficitului bugetar si a datoriei publice.

O noua diminuare a ratingului maxim al SUA ar reprezenta o noua lovitura pentru economia americana.

"Agentiile de rating au sugerat ca noi reduceri ale ratingului sunt posibile daca Congresul nu va veni cu un plan credibil pe termen lung pentru reducerea deficitului. Astfel, anticipam cel putin o retrogradare a ratingului la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie", se arata in nota bancii.

Moody's, care a atribuit perspectiva negativa ratingului "Aaa" al SUA, a aratat anterior ca analizeaza mai multi factori, printre care rezultatele alegerilor prezidentiale si expirarea la sfarsitul lui 2012 a reducerilor de taxe adoptate in mandatul presedintelui George W. Bush, inainte de a lua o decizie asupra acestui calificativ.

Pe de alta parte, Fitch inca acorda perspectiva stabila ratingului "AAA" al SUA, ceea ce inseamna ca este mai probabila o revizuire a acesteia la negativa inainte de a retrograda ratingul.