Recensamant, ziua a sasea: Stiti doamna cum au facut turcii?

de Dollores Benezic     HotNews.ro
Marţi, 25 octombrie 2011, 7:25 Economie | Finanţe & Bănci


„Știți cum au făcut turcii, doamnă? Eram în Turcia acum câțiva ani și am văzut. Ne-au spus: luați-vă mâncare, apă, sucuri și stați în hotel. N-aveți voie să ieșiți afară două zile. Cine iese e arestat! Am zis, fugi dom-le de aici, ce e asta? Și când colo, așa era. Era recensământ. Strada pustie, nu circulau decât recenzorii și poliția. Au ieșit doi din casă și i-au arestat, doamnă, pe cuvântul meu!”, scrie Dollores Benezic pe blogul Dollo.ro

Domnul poartă un maieu negru cu „guler” din aur și o cruce. Și pe degete are ceva auriu, dar nesemnificativ. Tocmai și-a băgat câinele în cealaltă cameră și m-a poftit în bucătărie. E mai mult decât cooperant, într-un bloc devenit ostil de la o zi la alta, în materie de CNP. Azi nu mi-a mai dat nimeni CNP-ul, „dacă tot nu mai e obligatoriu”… Fraieri ăia care l-au dat deja! Domnul cu maieu negru însă are o problemă. El stă acolo, dar n-ar vrea să fie recenzat acolo, ci la casa pe care o revendică în alt oraș. Îmi povestește despre procese, interlopi, politicieni, judecători implicați, un roman polițist de capă, spadă și jurnale de știri din alea cu „breiching niuz”, senzațional, exclusivitate și tot tacâmul. Zice că sigur o să aud de cazul lui în curând la TV, că e pe cale să izbândească în lupta cu hidra mafiotă care i-a furat casa.

S-a consultat cu avocatul care i-a zis că n-ar fi bine să fie recenzat la altă adresă decât aia pentru care luptă în justiție. Eu încerc să-i explic că în felul ăsta nu va fi recenzat nicăieri, că dacă acolo nu stă, nu are cum să fie recenzat. Zice că are el grijă, a „vorbit cu cine trebuie”. Totul e aranjat.

 • Șeful nu încetează să mă uimească cu profunzimile sale

Ziua de azi a fost grea. Pe de-o parte ne-au chemat la Școala x. „Dacă aveți întrebări, nelămuriri”, zice șefu. El sigur n-are niciuna, că și azi era la fel de convins că oamenii trebuie să dea CNP-ul, doar că între timp se apucase să mai citească și el formularele și mi-a zis că i se par aberante unele întrebări. Cum ar fi alea despre materialul din care e făcut blocul. „Adică ce mare lucru, dacă întrebi omul din ce e făcut blocul, de ce nu ți-ar spune și CNP-ul?” zice șefu.

În realitate am pierdut timpul degeaba acolo, că era doar întâlnirea recenzorilor șefi, care trebuiau să învețe cum se vor centraliza datele după 31, când se încheie recensământul. Dar cum șeful meu e cel mai special dintre toți, înțelesese că trebuie să ne cheme și pe noi, recenzorii. Iar dintre toți am venit eu, care am tot felul de întrebări, și un altul care găsise prea multe familii pe teren, comparativ cu câte i se alocaseră, și voia să protesteze.

Coordonatoarea i-a zis să se spele pe cap cu ele, că el s-a angajat să fie recenzor, nu l-a obligat nimeni, și cui să mai dea ea acum să recenzeze, că și așa nu are destui recenzori. El a zis că nu are cum să-i recenzeze pe toți că îi ia cel puțin o oră la fiecare familie. M-am băgat și eu în seamă și i-am zis că bate câmpii, că doar nu le numără firele de păr. Coordonatoarea a zis și ea că nu poate să dureze atât că la ea a durat zece minute când a venit recenzorul, și ce naiba face el o oră? Omul s-a enervat și a început să țipe, spunând că poate eu oi fi speedy gonzales …

Dacă tot eram acolo să ridic probleme am întrebat-o și eu pe coordonatoare cine mă recenzează și pe mine, că la noi în bloc n-a călcat niciun purtător de geantă albastră. Ea mi-a zis că s-a săturat de atâtea întrebări, că de când a început recensământul ea nu mai are viață, nu-și mai poate ține orele, că cineva a pus pe biletele din ușile oamenilor numărul ei și o sună populația din sector ca la gară. Zicea că și la WC a ajuns să se ducă cu telefonul după ea. Până la urmă mi-a zis că persoana care ar trebui să recenzeze blocul meu e chiar în custodia șefului meu. Care habar nu avea.

Inutil să vă mai povestesc că l-am lăsat pe șefu într-o totală confuzie când am plecat, pentru că i se cereau niște date despre recenzorii pe care-i are el în custodie, și el dădea din umeri, cu tabelul recenzorilor în față: „și eu ce să fac acum? eu nu am cum să-i sun că nu mai am credit și niciunul nu are număr de Orange”.

 • Dați doamnă cu biciu-n mine!

Revenind la oile mele, domnul cu maieu negru mi s-a împotrivit până la capăt, așa că i-am recenzat doar familia. Totuși, el îi admira pe turci, că au făcut un recensământ „calumea”, „cu biciul doamnă, așa se fac lucrurile, nu ca la noi”. N-am înțeles dacă a fost o invitație sau doar o simplă fantezie de-a lui neîmplinită. Dar timpul alocat de mine per familie recenzată nu mi-a permis să stau ca să aflu…

Azi am recenzat primii atei din bloc (o familie) și un personaj important în lumea academică. Omul m-a privit cu înțelegere și mi-a răspuns la întrebări, dar a promis că o să-l întrebe pe ăla de le-a făcut „ce dracu a fost în capul lui”. Pesemne îl cunoaște. Cu ocazia asta m-am gândit pentru prima dată cum o fi ăla care a făcut întrebările din formular, și cum s-o simți el când vine recenzorul să-i pună lui propriile întrebări. O fi ca un scriitor care-și vede cartea ecranizată sau ca un părinte care nu se mai înțelege cu copilul pe care l-a făcut?

Citeste si comenteaza pe blogul Dollo.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11334 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  recensamant (Marţi, 25 octombrie 2011, 8:22)

  radu [anonim]

  pentru ca recenzorul a fost o cunostinta, sotiei i-a fost rusine sa spuna ca ea e capul familiei si ca eu sunt ateu (doar sotia a fost acasa cand a venit recenzorul si m-a "recenzat" in lipsa!) asadar, un ateu in minus si o femeie cap de familie
 • -12 (22 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 25 octombrie 2011, 9:00)

  Costel [anonim]

  Ca tot nu m-ai convins sa iti deschid usa. Cum in ultimii 21 de ani statul nu s-a gandit la altceva decat sa ma jefuiasca din toate pozitiile, deci nici de data asta nu s-a gandit la binele meu. Recenzati-va cat doriti, dar nu pe mine!
  • +10 (20 voturi)    
   Revolutionaru lu peste (Marţi, 25 octombrie 2011, 10:23)

   klz [anonim] i-a raspuns lui Costel

   Bravo, ai gasit forma de protest. Ce pacat ca nu avem mai multi viteji ca tine in tarisoara noastra..
  • +8 (16 voturi)    
   Vai (Marţi, 25 octombrie 2011, 10:39)

   bobo21 [anonim] i-a raspuns lui Costel

   mi-au dat lacrimile.
 • 0 (8 voturi)    
  ce risipa de bani!! (Marţi, 25 octombrie 2011, 10:25)

  elena [anonim]

  Ce risipa de bani. Nu putea sa trmieata formularele acasa si sa il faci direct si pe internet. ? Pe internet iti ia exact 15 min, nu mai stai la taclale.
  Apoi sa vina doar la cine nu a trimis sau cine are date ciudate.
  In Italia zilele astea este recensamantul populatiei. ghiciti exact 10 min ca sa completez pe internet, am imprimat dovada ca am trimis si nu ma doare capul.
  10 min pt ca sunt mai putine intrebari ca in romania.

  ce risipa de timp si de bani. si mai ales ca nu se declara adevarul pana la urma.
  • +14 (16 voturi)    
   Demontare (Marţi, 25 octombrie 2011, 11:17)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui elena

   Iti demontez ideea:
   1. Nu toti au internet si mai ales nu toti stiu sa-l foloseasca.
   2. Site-ul ar fi fost facut de Siveco sau alta firma abonata la bugetul statului si ar fi costat mai mult decat recensamantul "din usa-n usa".
   A, sa nu uit, si site-ul nici n-ar fi functionat!
   • 0 (2 voturi)    
    Internet (Marţi, 25 octombrie 2011, 17:10)

    meioza [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    Poate omul voia să spună să nu se folosească hîrtie, ci completarea datelor să se facă direct pe internet (e mai simplu și clar mai ieftin să faci un formular electronic, nu mai spun că intrau datele direct în DB și probabilitatea erorii la copiere era mult mai mică, se puteau verifica CNP-urile etc.). Site-ul, sigur, să fie disponibil numai recenzorilor și adminilor)

    Recenzorul era dotat doar cu o tabletă cu conexiune 3G și ar fi mers treaba șnur...
    • 0 (0 voturi)    
     Eu tot nu cred (Marţi, 25 octombrie 2011, 17:27)

     nano2k [utilizator] i-a raspuns lui meioza

     Punctul 2 al demontarii mele :)
 • +7 (9 voturi)    
  Dollo? (Marţi, 25 octombrie 2011, 10:33)

  Minime [anonim]

  Cine e Dollo si de ce toate stirile referitoare la recesamant de pe Hotnews sunt articole de pe blogul ei?

  E totusi un subiect important.
  • +1 (1 vot)    
   Subscriu! (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:11)

   Mih. [utilizator] i-a raspuns lui Minime

   Mi-am pus si eu aceleasi intrebari.
   Crezi ca o sa raspunda cineva?
 • -2 (2 voturi)    
  SFAT PENTRU INS (Marţi, 25 octombrie 2011, 11:56)

  oana [anonim]

  Peste 10 ani cel mai indicat e ca aceste documente sa se poata completa si pe net, primesc hartiile, le completez si le trimit, ca asa e in tarile civilizate !
 • -2 (4 voturi)    
  Internet (Marţi, 25 octombrie 2011, 12:09)

  Vlad [anonim]

  Se putea face o aplicatie in care, sa zicem, timp de 2 saptamani sa se poata completa acolo toate chestionarale.
  Apoi centralizat, adunat cine nu apare continua cu recensamantul din usa in usa.
  • +3 (3 voturi)    
   Hahaha (Marţi, 25 octombrie 2011, 12:32)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Precum 99% din populatie, n-ai inteles cu ce se mananca recensamantul...
   De unde sa se stie "cine nu apare"??? Asta e treaba recensamantului.
 • +1 (1 vot)    
  O bilbiiala totala acest recensamint (Marţi, 25 octombrie 2011, 12:33)

  suki [anonim]

  Care chiar m-a enervat. Ieri, a venit si pe la mine recenzora, si mi-a lasat impresia ca de fapt completeaza formularele in locul altcuiva. Evident, nu s-a legitimat, nu mi-a pus toate intrebarile - ba chiar a completat superficial. Chiar voiam sa ma intrebe religia, sa punctez clar : ateu; nu m-a intrebat nici etnia, probabil mutra m-a recomandat clar in categoria majoritar, si nu am inteles dintre toate cele, ce ii trebuia statului sa stie daca am aer conditionat, in schimb nu m-au intrebat de masina...
  Subscriu la parerile de mai sus, cum ca se puteau trimite aceste formulare prin posta, sau se puteau completa prin internet. In definitiv, e un fel de mare sondaj, dar fara nici o relevanta dat fiind ca totul se completeaza la misto. Va spun sincer, eu le-as fi completat foarte corect si complet daca mi le lasau pe mina, pt ca n=am nimic de ascuns. Dar, asa cum s-a procedat e o prostie, iar faptul ca am fost amenintati cu amenda e o ticalosie.
  Cit despre madam Benezic, cu ale sale relatari...ma scuzati, dar e o imbecila, care nu intelege deloc notiunea de discretie, mai ales cind esti in postura unui functionar public. Cit despre apetenta pt dictatura care reiese din textul de mai sus...e gretoasa pt orice om cit de cit constient.
  • 0 (0 voturi)    
   relatarile ei (Marţi, 25 octombrie 2011, 17:41)

   xy [anonim] i-a raspuns lui suki

   ar trebui sa fie invatatura de minte pentru toti cetatenii naivi care se intind la vorba cu recenzorul, nestiind ca ala abia asteapta sa iasa pe usa afara ca sa barfeasca si sa faca misto de povestile oamenilor cu toti cunoscutii si necunoscutii de pe net.
 • 0 (0 voturi)    
  n-are legatura cu recensamantul, dar... (Marţi, 25 octombrie 2011, 12:55)

  kas [anonim]

  m-am saturat de politicieni si hotiile lor. vin toti smecherii la putere, platiti de la buget, cu beneficii pe care oamenii de rand, care platesc taxe si impozite, doar le viseaza. dau din gura pe la tv despre grija fata de popor si dupa ce se termina emisiunea se urca in limuzina lor de 100.000 de parai si se duc acasa sa faca o baie in piscina. oamenii traiesc la limita saraciei din cauza incompetentei si nesimtirii lor...20 de milioane de romani adormiti in mizerie. de recensamant ce sa mai zic...tara arde, baba se piaptana!
 • +1 (1 vot)    
  Nu inteleg... (Marţi, 25 octombrie 2011, 12:57)

  Marius [anonim]

  ce-i asa mare tam-tam cu CNP-ul, ca doar il dai in tot felul de locuri gen farmacii (la retete), cand vi se fac facturi pe persoana fizica sau mai stiu eu in ce alte ocazii.
  Sï-au gasit "cainii democaratiei" pe ce sa latre si romanu repede a pus botul.
  La mine cand a venit recenzorul n-a fost nimic iesit din comun, doar intrebari banale si de bun simt asa ca tot ce arata la tembelizor sunt numai tampenii speculative si scoase din context, ca deh avem jurnalisti foarte profesionisti...
 • +1 (1 vot)    
  CNP (Marţi, 25 octombrie 2011, 13:14)

  MirceaA [utilizator]

  toti se tem ca le va fi folosit CNP-ul la votare, dar prezenta la vot e de 20%
 • +1 (1 vot)    
  referendum (Marţi, 25 octombrie 2011, 14:20)

  misu [anonim]

  Bravo Marius ai prins f.bine spilul acestui referendum . Toti cateii latra de-a surda peste tot ca le fura cineva CNP- ul . Mai bine ar avea grija de buzunare in autobuz .
 • 0 (0 voturi)    
  Evaluarea prestatiei recenzorilor (Marţi, 25 octombrie 2011, 18:09)

  anonim [anonim]

  Se vede treaba ca tot ceea ce inseamna ''contract cu statul'', ''munca la stat'' si asa mai departe - e sortit esecului sau muncii de mantuiala. Prestatia unora dintre ''recenzori'' e unul din exemple.

  Recenzorul m-a intrebat cam 60% din itemii chestionarului (n-a intrebat de masina, daca am rude plecate in strainatate si multe, multe altele).

  Un recenzor ia 550 de lei pe toata perioada recensamantului.

  Vi se pare ca-i merita?
  • -1 (1 vot)    
   nu stiu cum ai ajuns (Marţi, 25 octombrie 2011, 19:02)

   xy [anonim] i-a raspuns lui anonim

   de la "recenzorul" (un singur om cu care ai avut tu personal contact) la "unii dintre recenzori" si apoi la "tot ceea ce inseamna 'contract cu statul''. pentru tine, un singur om = tot statul? daca ai avut vreodata de-a face cu un instalator incompetent, un bancher idiot sau un cablist neglijent, oare tot asa ai generalizat si pentru sectorul privat?
   si daca 550 de lei e mult, poate vrei sa sustii ca ar fi trebuit sa-i plateasca si mai prost, ca sa-i motiveze??
  • 0 (0 voturi)    
   Întrebări care nu există (Miercuri, 26 octombrie 2011, 2:27)

   Donkeypapuas [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Atâta vreme cât acele întrebări care te aşteptai, se vede, să ţi se pună NU EXISTĂ în formular nu putea să le pună nici recenzorul. NU EXISTĂ întrebări despre avere sau rude.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by