In luna august, ritmul anual de crestere a volumului productiei industriale s-a ameliorat sensibil, analiza in structura aratand cresteri importante in industria alimentara, a lemnului, masini si echipamente si in industria mijloacelor de transport rutier. Cu toate ca un rol important l-a avut revigorarea cererii, nu poate fi ignorat efectul generat de derularea concediilor de odihna in mod diferit in 2011 fata de anul precedent (In industria mijloacelor de transport rutier volumul productiei a crescut cu 54,5 la suta in luna august (comparativ cu o scadere de 1,2 la suta in iulie), pe fondul deciziei Automobile Dacia SA de a imparti perioada concediilor intre lunile iulie-august, in conditiile in care perioada traditionala de concedii era luna august, se arata in buletinul lunar publicat marti de Banca Nationala.

  • Estomparea traiectoriei descendente a somajului: un numar mare de absolventi de liceu s-au inscris la agentiile de ocupare pentru a beneficia de indemnizatia de somaj. Evolutia este temporara

Restrangeri ale volumului productiei industriale in termeni anuali au avut loc in industria de prelucrare a titeiului, in cea de fabricare a produselor de cauciuc si mase plastice, precum si in cea de fabricare a calculatoarelor si a produselor electronice si optice. In ultimul caz conturarea unui trend descendent s-a observat inca din luna iunie (si a fost confirmat si de evolutiile curente), determinat de incetinirea activitatii companiei Nokia Romania. Pentru perioada septembrie-noiembrie, perspectiva sectorului prelucrator ramane pesimista.

Rata somajului inregistrat a crescut marginal in luna august pana la 4,87 la suta, comparativ cu 4,84 la suta in iulie. Estomparea traiectoriei descendente a indicatorului descrise in ultimele 16 luni este explicata de inscrierea unui numar mare de absolventi de liceu la agentiile de ocupare pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, evolutie cu caracter temporar, in conditiile in care o parte dintre acestia se retrag din statistici in momentul inceperii facultatii. In acelasi timp se constata si mentinerea trendului ascendent al numarului de salariati inregistrati in economie, favorizat in aceasta perioada si de majorarea numarului de locuri de munca cu caracter sezonier. Din perspectiva veniturilor nu s-au consemnat modificari fata de intervalul precedent, rata anuala de crestere a castigului salarial mediu net pe economie ramanand practic nemodificata (8,7 la suta).

  • Vanzarile de produse alimentare au scazut puternic, explicatia fiind preturile ridicate si dependenta de materiile prime din import

In luna august, volumul cifrei de afaceri in comert si servicii s-a mentinut la un nivel asemanator celui consemnat in perioada similara a anului precedent. Pe partea comerciala, achizitiile s-au contractat cu circa 1 la suta, exclusiv pe seama segmentului "bunuri de uz curent": (i) vanzarile de produse alimentare au continuat sa se plaseze pe un trend puternic descendent (-9,2 la suta, rata anuala), partial explicat de nivelul inca ridicat al preturilor de desfacere, in conditiile dependentei de materiile prime din import (pe fondul unei aprovizionari

BNR a furnizat lichiditate institutiilor de credit prin intermediul unei serii de patru operatiuni repo cu scadenta de o saptamana, efectuate prin licitatii la rata fixa a dobanzii, in cadrul carora ofertele bancilor au fost acceptate integral.

Buletin BNR

deficitare cu materii prime agricole de provenienta interna), precum si de cota inalta a TVA, nediferentiata pe produse de baza; (ii) contractia segmentului a fost usor atenuata de cresterea consumului de carburanti (1,1 la suta), in corelatie cu evolutia ascendenta a pietei auto. In ceea ce priveste segmentul bunurilor de folosinta indelungata, se remarca un nou avans in termeni anuali (de circa 10 la suta), atat pentru vanzarile de autovehicule, cat si pentru comertul cu produse IT&C, electrocasnice si mobilier.

Incasarile din prestari servicii au avut o contributie pozitiva si in luna august (13,1 la suta, dinamica anuala), cu aportul segmentelor "hoteluri si restaurante" si "jocuri de noroc si alte activitati recreative". In acelasi timp, se constata mentinerea pe trend descrescator a activitatii agentiilor de turism (-15,3 la suta). Potrivit datelor preliminare, valoarea exporturilor a crescut considerabil in luna august comparativ cu perioada similara din anul anterior (24,1 la suta fata de un ritm de 11,5 la suta in iulie).

  • Pozitia neta a lichiditatii bancilor a redevenit negativa

O cifra de afaceri mai mare pe pietele externe au inregistrat industria alimentara, a lemnului, industria usoara, industria farmaceutica, industria mijloacelor de transport rutier, precum si cea a echipamentelor electrice. In ceea ce priveste industria calculatoarelor si a produselor electronice si optice, mentinerea traiectoriei negative a cifrei de afaceri pe piata externa este determinata de restrangerea activitatii Nokia, trendul fiind asteptat sa continue si in perioada urmatoare, data fiind decizia de inchidere a fabricii din Romania pana la sfarsitul anului. Din perspectiva importurilor, se remarca un salt semnificativ al valorii acestora (rata anuala de 26 la suta, fata de 9,8 la suta in iulie).

Ratele dobanzilor la depozitele pe termen foarte scurt de pe piata monetara interbancara au consemnat in august un nivel mediu superior celui din luna anterioara, in conditiile in care pozitia neta a lichiditatii bancilor a redevenit negativa in acest interval. Evolutia a reflectat atat influenta miscarii factorilor autonomi - sporirea soldului contului in lei al Trezoreriei, ca urmare in principal a amplificarii sezoniere a platilor catre buget la finele lunii anterioare, urmata de scaderea graduala a acestuia, si respectiv majorarea numerarului in afara BNR-, cat si pe cea a cresterii nivelului prevazut al RMO.

  • Bancile au scumpit creditele acordate companiilor si populatiei

BNR a furnizat lichiditate institutiilor de credit prin intermediul unei serii de patru operatiuni repo cu scadenta de o saptamana, efectuate prin licitatii la rata fixa a dobanzii, in cadrul carora ofertele bancilor au fost acceptate integral.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de banci la depozitele noi la termen si la creditele noi au inregistrat evolutii mixte. Cele dintai au fost in scadere pe segmentul populatiei (cu 0,10 puncte procentuale, ajungand la 6,62 la suta), dar s-au majorat pe cel al societatilor nefinanciare (+0,45 puncte procentuale, pana la 5,52 la suta). Rata medie a dobanzii la creditele companiilor a urcat de asemenea cu 0,35 puncte procentuale, la 9,41 la suta; cea aferenta creditelor acordate populatiei a inregistrat o crestere nesemnificativa, situandu-se la 12,16 la suta.