Sedinta ministrilor de finante din UE (Ecofin) programata pentru miercuri a fost anulata, anunta Wall Street Journal. Sedinta, convocata de duminica, trebuia sa pregateasca pachetul de masuri pentru contracararea crizei datoriilor suverane. Totusi, surse europene au spus pentru WSJ ca pachetul de masuri ar urma sa fie adoptat la Consiliul European (intalnirea sefilor de stat si guvern din UE) de miercuri.

Un purtator de cuvant al reprezentantei Marii Britanii la UE a declarat ca presedintia poloneaza a Uniunii a confirmat ca Ecofin nu va fi convocata miercuri, aceasta fiind o decizie finala. Alte surse citate de WSJ au confirmat ca este putin probabil ca o alta reuniune a ministrilor de finante sa aiba loc.

Cu toate acestea, oficialii de rang inalt ai UE au anuntat ca intentioneaza sa finalizeze acest pachet pana miercuri.

"Lucram la solutii durabile si elocvente pentru a oferi maine un pachet cuprinzator pentru stabilitate si crestere economica. Este timpul sa punem capat incertitudinii", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in cadrul unei conferinte.

Alti doi oficiali au aratat ca ministrii de finante din UE s-ar putea intalni dupa summit-ul de miercuri pentru a semna pachetul de masuri pentru contracararea crizei datoriilor, acest lucru putand avea loc joi sau vineri.

Potrivit Wall Street Journal, la summit-ul de duminica al liderilor UE a izbucnit o disputa intre reprezentantii statelor din zona euro si cei ai altor state membre asupra modului in care membrii non-euro vor ratifica pachetul de masuri pentru contracararea crizei.

Aceasta a fost partial rezolvata prin programarea unei reuniuni a tuturor liderilor UE ce va avea loc dupa summit-ul zonei euro in care se va discuta pachetul de masuri. Avand insa in vedere ca deciziile finale vor fi luate de liderii zonei euro, membrii non-euro vor sa semneze pachetul final de masuri. Acest lucru ar putea fi facut in cadrul unei intalniri ulterioare a ministrilor de finante, care sa ratifice formal deciziile adoptate miercuri.