Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marti ca recapitalizarea bancilor din statele euro nu trebuie sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania, afirmand ca "societatile bancare, firme-mama, vor continua sa asigure lichiditati pentru sucursalele din Romania", potrivit Mediafax.

"Sunt de acord cu domnul presedinte Basescu, o chestiune pe care am mai discutat-o si in Consiliul European, ca, daca ne asiguram ca recastigam increderea in sectorul bancar european, acest lucru nu trebuie sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania. Ministrii de Finante vor trebui sa discute pentru a se asigura ca toate autoritatile de supraveghere bancara lucreaza sub coordonarea bancilor nationale, care vor juca un rol foarte important in acest sector, pentru a ne asigura ca societatile bancare, firme-mama, vor continua sa asigure lichiditati pentru sucursalele din Romania", a spus Barroso dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu.

La randul sau, seful statului roman a catalogat intalnirea ca fiind una "extrem de necesara" pentru Romania. "Am facut o analiza impreuna legat de modalitatile in care putem accelera absorbtia fondurilor europene si vreau sa multumesc CE, atat pentru ghidul pe care ni l-a pus la dispozitie, cat si pentru asistenta tehnica ce ne va fi asigurata in perioada urmatoare. Un alt subiect discutat a fost cel pe care l-am anuntat inca dinainte de Consiliul de duminica: ingrijorarea noastra ca o eventuala capitalizare a bancilor din zona euro ar putea sa nu aiba necesitatea mentinerii fluxului de capital al bancilor din UE pe piata romaneasca", a afirmat Basescu.

Seful statului a declarat luni seara ca insistenta cu care abordeaza subiectul recapitalizarii bancilor din zona euro este data de evaluarile diferite facute de UE si FMI cu privire la suma necesara acestei operatiuni, FMI sustinand ca sunt necesare 200 miliarde euro, in timp ce UE avanseaza suma de 100 miliarde de euro.