Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, ca liderii europeni au adoptat Declaratia de recapitalizare a bancilor, subliniind ca toate statele au primit garantia ca subsidiare apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori.

"A fost adoptata Declaratia de recapitalizare a bancilor. Acest document vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu astfel incat sa se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu al economiei reale. De asemenea, declaratia vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului. Se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa: lichiditate in bani, nu capital in nimic altceva. Deci, se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate care poate sustine nu numai economia, dar si nevoia de credite a statelor", a declarat Basescu intr-o conferinta de presa la Bruxelles, la finalul Consiliului European.

"Deci, ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din partea statelor membre. Statul gazda al subsidiarelor nu va fi niciodata in pericol de a constata ca piata bancara e diminuata prin retragerea fluxurilor de capital", a spus seful statului.

Seful statului a mai spus ca Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care, anul acesta, a utilizat 13,2 miliarde de euro pentru finantarea bugetului de stat iar restul a fost utilizat pentru sectorul privat.

"Atat autoritatea bancara europeana, cat si Banca Nationala a Romaniei, supravegheaza subsidiarele bancilor straine de pe piata romaneasca. Orice incercare de diminuare a fluxurilor de capital este imediat semnalata si se iau masuri ca banca mama sa mentina fluxul de capital. Exista un prag sub care nu au voie sa coboare fluxul de capital de anul acesta", a precizat Basescu.

Intrebat cum apreciaza incercarile unor parlamentari de a reduce puterile ANI, seful statului a raspuns ca nu este ingrijorat pentru ca stie ca "majoritatea din Parlament nu va lasa sa fie alterata Legea care face sa functioneze Agentia Nationala de Integritate".

"Am garantia PDL-ului ca nu se va angrena intr-un asemenea joc, UNPR-ul de asemenea, minoritatile de asemenea si, mai ales, prima garantie este aceea ca initiativa legislativa a fost retrasa din Parlament. Deci, nu mai exista obiect al discutiei", a spus Basescu.

Seful statului recunoaste ca a fost ingrijorat in faza initiala, "cand am vazut amendamentele care se propuneau", dar a considerat ca nu mai este motiv de alerta, "dupa ce initiativa legislativa a fost retrasa".

"Ceea ce nu inseamna ca nu am luat nota ca sunt parlamentari care si-ar dori sa o vada fripta. Dar nu exista un motiv acum institutional sa fim ingrijorati, pentru ca nu mai exista obiectul ingrijorarii", a declarat Basescu, miercuri la Bruxelles.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu

  • Ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns. Statul gazda al subsidiarelor nu va fi niciodata in pericol, ca urmare a decizie de astazi.
  • Obiectivul, care era un interes particular al nostru, a fost generalizat pentru toate statele membre - acela de a-si finanta subsidiarele si in anii urmatori.
  • Acest lucru va permite creditarea economica si achizitia resurselor financiare si Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane. Acest lucru va permite Romaniei atat creditatea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat.
  • Altfel spus, va permite Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane.
  • In continuare statele din zona euro vor stabili nevoia si modalitatea de finantare pentru Grecia si probabil, cel mai important va fi sa se discute implicarea creditorilor privati, consolidarea fiscala in interiroul zonei euro.
  • A fost adoptata solutia si urmeaza si celelalte doua probleme.
  • Vreau sa cred ca in cursul acestei nopti se va ajunge la concluzii pentru cele doua probleme fundamentale in momentul de fata, Grecia si EFSF, si nimic nu putea sa inceapa fara o decizie.
  • Atat autoritatea bancara, in cazul nostru BNR, supravegheaza subsidiarele bancilor strainedin tara noastra. 
  • Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care 13,2 mld au fost folosite pentru bugetul de stat si restul pentru sectorul privat. Avem o structura destul de buna, spre deosebire de alte tari (...) E o structura optima: din 40 de miliarde, doar 13 au fost utilizate in bonuri de trezorerie, restul au sustinut afaceri.
  • Orice incercare de diminuare a fluxurilor de capital este imediat semnalata si se iau masuri ca banca mama sa mentina fluxul de capital.
  • Vreau sa cred ca, in cursul acestei nopti, se va ajunge la concluzii pentru cele doua probleme fundamentale, in momentul de fata, Grecia si Facilitatea Europeana de Stabilitate Fiscala - si trebuie spus ca nimic nu putea sa inceapa pana cand nu se clarifica modalitatea de consolidare a bancilor.
  • Deci, acest prim punct a functionat ca o cheie de dezlegare a celorlalte probleme, sigur, nu este suficienta, dar de la ea trebuia pornit. A fost adoptata solutia, urmeaza si celelalte doua mari probleme, dincolo de consolidarea fiscala, Grecia si Fondul european de stabilitate financiara.
  • Urmatorul pas va fi stabilirea sumei, dar indiferent ca vorbim de 100 sau 200 de miliarde este suficient pentru urmatoarele sase luni. Se va discuta dupa aceea.

Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu privire la recapitalizarea bancilor, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk. "Am convenit ca recapitalizarea bancilor sa fie unul dintre obiectivele noastre principale", a declarat Tusk, la o conferinta de presa. Capitalul bancilor este de asteptat sa creasca la 9 %, a adaugat oficialul.