Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bancile franceze si spaniole spun ca nu au nevoie de interventia statului pentru a-si majora fondurile proprii

Bancile franceze au anuntat ca isi vor majora capitalul cu propriile mijloace, fara a apela la ajutorul statului. Astfel, Societe Generale a precizat intr-un comunicat ca va fi in masura sa atinga rata solicitata de solvabilitate de minim 9% pana in vara anului viitor, continuand in acelasi timp sa finanteze economia franceza. Grupul cooperativ BPCE a anuntat ca fondurile vor fi crescute "fara a face apel la fondurile publice". BNP Paribas a precizat, la randul sau, ca va ajunge la aceasta rata fara a colecta fonduri de pe piete. Masura de recapitalizare a bancilor europene a fost adoptata ieri, iar autoritatea de reglementare bancara a stabilit ca patru mari banci franceze au nevoie de mai multi bani. In detaliu, BPCE trebuie sa adauge fondurilor sale in 3,4 miliarde de euro, Societe Generale - 3,3 miliarde, iar BNP Paribas ar avea nevoie de 2,1 miliarde. Credit Agricole nu are nevoie de o majorare a fondurilor proprii. In ton cu instiutiile financiare pariziene, si bancile spaniole au declarat ca au capacitatea de a gasi fondurile necesare prin propriile puteri, fara sa apeleze la banii publici, a afirmat ministrul Economiei din Spania, Elena Salgado. Sectorul bancar spaniol are nevoie de 26,16 miliarde de euro, fiind astfel a doua tara din Europa din punct de vedere al nevoilor de capital, imediat in urma Greciei ( unde este nevoie de 30 de miliarde de euro).

Benoit Nadler (CE): Romania este de departe ultima pe lista absorbtiei fondurilor europene, cu o rata de 3,5%

Rata corecta de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania este de 3,5%, iar situatia este dramatica, a declarat reprezentantul Comisiei Europene, Benoit Nadler. " Romania este de departe ultima pe lista absorbtiei fondurilor europene", a avertizat oficialul, care a adaugat ca exista consecinte tehnice - riscul de a pierde bani, dar si un impact economic - "daca nu se iau banii, proiectele nu sunt implementate, nu sunt motoare ale economiei si scade atractivitatea Romaniei", a spus expertul. In opinia sa, cauzele absorbtiei reduse a fondurilor europene de catre Romania sunt mecanismele tehnice greoaie, problema avansurilor mari care ii face pe beneficiari sa nu se mai grabeasca sa obtina si mai multi bani, precum si probleme de personal si de competente ale autoritatilor de management. Dificultatile impiedica firmele serioase sa faca afaceri in Romania, iar la Bruxelles sunt primite in mod regulat plangeri ale unor mari companii despre lipsa de transparenta din Romania, a spus Nadler, care a precizat ca neacoordonarea si incosecventa controalelor amplifica incertitudinea investitorilor, iar autoritatile protejeaza incompetenta prin tot mai multe proceduri. Declaratiile vin dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat recent ca nivelul oficial al absorbtiei fondurilor UE in Romania este de 14,8% din bugetul alocat.

Economia SUA a crescut cu 2,5% in trimestrul III

Economia Statelor Unite ale Americii a crescut in timestrul al treilea al anului cu 2,5%. Procentul este peste asteptarile analistilor, care prognozau un avans de 2,3%. Datele prezentate de Departamentul Comertului reflecta o imbunatatire substantiala a economiei americane. In primul trimstru al anului, aceasta a inregistrat un avans modest, de 0,4%, pentru ca in cel de-al doilea trimestru cresterea sa fie de 1,3%. Accelerarea cresterii in cel de-al treilea trimestru s-a datorat avansului cheltuielilor de consum si a investitiilor private, dar si a unui declin usor in cazul cheltuielilor federale si locale. Datele mai arata o crestere a consumului, dar si o majorare substantiala a investitiilor private.

Preturile reparatiilor auto ar putea sa creasca substantial din cauza deciziei RAR de a mari tarifele de autorizare ale service-rilor, avertizeaza asociatia atelierelor auto

Tarifele reparatiilor auto vor creste, avertizeaza asociatia atelierelor auto. Organizatia service-urilor din Romania pune majorarea preturilor pe seama deciziei Registrului Auto Roman de a mari taxa de autorizare a service-urilor auto de la 10 la pana la 20 de ori. Asociatia spune ca acum sunt in tara circa 7.000 de ateliere autorizate de RAR, insa scumpirea ar putea duce la inchiderea a 4.000 dintre ele. In conditiile in care reglementarea a intrat in vigoare de la 1 octombrie, in perioada urmatoare soferii se pot astepta la o dublare a pretului manoperei pentru reparatiile auto. Indirect, masura RAR va duce si la scumpirea semnificativa a politelor de asigurare, firmele de asigurari aruncand costurile ce le revin tot pe umerii soferilor, sustin reprezentantii service-urilor.