"Desi Romania se afla in aproape toate domeniile intr-o pozitie mai confortabila decat Grecia, trebuie de remarcat faptul ca aici, consolidarea fiscala e doar partial realizata iar alegerile stau dupa colt. Romania va trebui sa mearga pe o franghie ingusta in urmatoarele luni pentru a demonstra ca si-a invatat lectia si ca este gata sa genereze o crestere economica mai sustenabila", se arata intr-un raport al Erste Group, dedicat Romaniei.

Descarca si citeste Raportul integral din atasament

"Noua legislatie in domeniul salarizarii din sectorul public, care permite angajari in raport de 1:7 (la 7 plecari, o angajare) duce la o scadere a numarului de functionari publici de cel putin 5.000 de persoane in fiecare luna. In 2012, accentul va fi pus la reducerea numarului de angajati in companiile de stat care inregistreaza pierderi. Potrivit presedintelui Traian Basescu, impozitele principale vor ramane neschimbate in 2012, in incercarea Guvernului de a oferi predictibilitate. In opinia noastra, alegerile parlamentare programate pentru noiembrie 2012 risca sa genereze anumite masuri populiste", conchid autorii Raportului.

In privinta Greciei, analistii Erste se arata sceptici. "Chiar daca Europa a evitat in ultimul moment o catastrofa in privinta Greciei, ramane de vazut cum va reusi aceasta tara (Grecia) sa avanseze pe calea reformelor (si acestea mult intarziate), mai ales in conditiile absentei absentei complete a sprijinului public, existand deja temeri privind pierderea suveranitatii", se arata in documentul citat.