Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat vineri Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, care impune criterii mai exigente pentru acordarea creditelor de consum in valuta, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Reprezentantii BNR spun insa ca noul regulament nu afecteaza, comparativ cu conditiile actuale, accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara.

  • "Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se arata in comunicatul BNR. 

Reprezentantii bancii centrale precizeaza ca regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011.

Conform acestora, el a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale.

Regulamentul va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial si va fi disponibil, dupa publicare, pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei.

Ce scria in proiectul de Regulament publicat de BNR in septembrie

Potrivit proiectului de Regulament publicat pe pagina de internet a BNR la inceputul lunii septembrie, capacitatea de rambursare a clientilor se va analiza pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior, creditele de consum vor fi acordate pe o durata de maxim 5 ani.

In proiect se mai spune ca valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ in cazul creditelor acordate in lei, 70% in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte valute sau indexate la cursul unor alte valuta.

Totodata, imprumutatorii trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela.

Mugur Isarescu declara, joi, ca a opri creditarea in valuta ar fi o mare eroare, adaugand ca "cei care acum 4 ani aveau o dragoste napraznica pentru creditele in valuta, acum vor sa le ucida cu totul", insa "este irational sa facem asta".

"Bineinteles ca si riscul valutar si creditul reprezinta probleme, dar a pune o frana brusca, a opri creditarea in valuta ar fi o mare eroare", a spus guvernatorul BNR.