Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF), majorat recent pana la nivelul de 1.000 de miliarde de euro de liderii Uniunii Europene, a primit ratingul AAA de cele mai importante agentii de rating din lume, transmite Reuters. Infiintat in mai 2010, EFSF este un SPV- "special purpose vehicle" - o companie "de unica folosinta", infiintata pentru a realiza un scop unic. In prezent, este condusa de economistul german Klaus Regling, iar gestiunea trezoreriei si suportul administrativ al Fondului sunt oferite de Banca Europeana de Investitii.

Agentiile Moody's, Fitch si Standard & Poor's au confirmat ratingul "triplu A" pentru EFSF.

Potrivit Mediafax, ratingul, cel mai bun posibil, a fost confirmat dupa intrarea in vigoare, la 18 octombrie, a amendamentelor la FESF decise in iulie, care maresc capacitatea de imprumut la 440 de miliarde de euro, cu un angajament de garantare de 780 de miliarde de euro.

Cele trei agentii "au confirmat cea mai buna nota posibila pentru FESF", se precizeaza intr-un comunicat, adaugand ca agentiile "au acordat cea mai buna nota pe termen scurt", respectiv A-1+ pentru Standard & Poor's (S&P), (P)P-1 pentru Moody's si F1+ pentru Fitch.

Zona euro a anuntat joi, la incheierea unui summit desfasurat la Bruxelles, ca va spori capacitatea FESF, al carui scop este sustinerea tarilor aflate in dificultate, cum sunt Italia sau Spania. Capacitatea de interventie a Facilitatii va ajunge astfel la 1.000 de miliarde de euro.

  • Cum functioneaza EFSF?

Practic, EFSF este un fel de Fond Monetar European, usor modificat. "Evenimentele recente au demonstrat ca problemele financiare ale unui stat membru pot ameninta rapid stabilitatea macrofinanciara a UE. Pe parcursul crizei actuale, statele membre din zona euro au demonstrat hotararea lor de a adopta masuri decisive si coordonate pentru a garanta stabilitatea financiara a zonei euro in ansamblul sau, daca este necesar, si pentru a readuce cresterea pe o traiectorie durabila. In special, a fost infiintat Fondul european de stabilitate financiara (FESF) pentru a oferi asistenta rapida si eficace privind lichiditatea, impreuna cu mecanismul european de stabilizare financiara (MESF) si Fondul Monetar International", se arata intr-o nota a Consiliului UE

El functioneaza emitand obligatiuni pe piete si primind garantii din partea tarilor care folosesc moneda unica, valoarea acestora fiind calculata in functie de participarea Statului solicitant la capitalul Bancii Centrale Europene.

Cele mai importante garantii sunt aduse de statele care beneficiaza de o buna reputatie pe piete, EFSF fiind notat de agentiile de rating cu calificativul maxim, AAA, ceea ce permite Fondului sa se imprumute la un pret mic si sa crediteze tarile cu dobanzi sub cele ale pietei.

"EFSF trebuie majorat pentru a deveni credibil pe piata. Pentru restabilirea stabilitatii financiare a Europei, liderii europeni trebuie sa elimine riscul de falimente in cascada si fuga la ghiseele bancilor", a declarat Lael Brainard, subsecretar pentru afaceri internationale al Trezoreriei americane, citat de Reuters.

Daca va fi extins la 1.000 mld. euro, EFSF ar avea o mai mare flexibilitate pentru a furniza lichiditate guvernelor care au nevoie sa-si sustina bancile. Totusi, fondul ar trebui sa se apropie de 2.000 mld. euro pentru a constitui un creditor credibil de ultima instanta pentru alte state cu probleme, spune economistul-sef al Citigroup Willem Buiter, citat de The Wall Street Journal. Mai mult, atragerea de bani prin procedura de leveraging ar putea afecta ratingul "triplu-A" al fondului.

EFSF, care are in prezent o capacitate de imprumut de 440 miliarde euro, va ajuge la circa 1.000 de miliarde euro. Pentru realizarea acestei majorari vor fi implementate doua mecanisme. Primul va consta in garantarea unei parti din eventualele pierderi ale investitorilor privati cand vor cumpara obligatiuni suverane pe piata primara, iar al doilea - in crearea unuia sau mai multor fonduri speciale destinate atragerii de investitori externi privati sau publici, precum tarile emergente.

Prin efectul de parghie forta fondului poate creste la 1.000 mld. euro. Cu alte cuvinte, statele nu vor fi constranse sa-si majoreze contributiile la EFSF, iar creditele atrase de la creditorii privati vor fi garantate de Banca Centrala Europeana (BCE). Astfel, mecanismul european ar urma sa functioneze dupa principiul "a ajuta mai mult fara a cheltui in plus", subliniaza Le Figaro.