BNR va definitiva in cursul acestei luni normele de functionare a bancii "punte" (bridge bank), institutie temporara care sa administreze bancile comerciale aflate in dificultate. "Banca de tip bridge-bank va fi o banca temporara, cu servicii complete, autorizata si supravegheata de BNR cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala catre achizitori privati eligibili de indata ce acest lucru este posibil", se arata in raportul misiunii anterioare a FMI. Asemenea institutii exista pe aproape toate pietele bancare dezvoltate, in SUA fiind infiintate inca din 1987. De pilda intre 1987 si 1994, autoritatile americane au infiintat 32 de asemenea bridge-bank-uri care au preluat spre administrare 114 banci cu probleme, avand active totale de 90 de miliarde de dolari.

  • Cum lucreaza o banca punte?

In octombrie 2010, intr-o zi de vineri, in SUA au fost inchise 3 banci, dintre care una -Premier Bank- avea plasamente de peste 1,18 miliarde de dolari si depozite atrase in valoare de 1,03 miliarde. Anuntul a fost facut de FDIC si nu a generat niciun fel de panica. Clientii respectivelor institutii nu vor simti in niciun fel schimbarea, bancile reposate fiind preluate de institutii vii care si-au pus infrastructura la dispozitia clientilor. Premier Bank (sediul in Missouri) a fost preluata de Providence Bank, din acelasi stat. Celelalte banci inchise au fostWestbridge Bank and Trust Company (91,5 milioane de usd, active) tot in Missouri si Security Savings Bank (508 mil. dolari, active) din Kansas. Ambele au fost preluate la randul lor.

Premier Bank era sub administrare speciala de prin 2007, de cand a inceput criza la ei, iar banca a fost lasata in offside de investitorii in real estate ($8.2 mil. Catre RJ York de exemplu) carora le daduse credite cu geamantanul ca sa construiasca un mega-hotel de 100 de mil de dolari. Era in coma, asa incat falimentul ei era oarecum de asteptat.

Westbridge a picat din acelasi motiv (expunere pe zona de real estate), dar si pentru ca au vrut sa se extinda mai mult decat le era plapuma. Au crescut rapid de la 6 agentii la peste 30. Apoi a sucombat.

Se poate discuta despre pierderile sau chiar despre inchiderea unor banci ca despre ceva natural, fara a face din asta o mare drama a intregului sistem bancar.

Pana la urma, contrar legii lui Ghresham, banca buna o inghite pe aia rea, iar sistemul se auto-imunizeaza. Nici sa jonglezi contabil cu neperformantele numai ca sa iti “ajustezi” provizioanele nu poate fi o solutie pe termen lung.

Pana in oct 2010, falimentasera 132 de banci in SUA, fata de cele 140 de anul trecut.

  • Revenind la Romania

Potrivit FMI, Romania este vulnerabila la incertitudinile din ce in ce mai mari din sectorul bancar din alte parti ale Europei, avand un sector bancar controlat de banci straine in proportie de 80% (inclusiv de banci din periferia zonei euro). "Autoritatile trebuie sa continue sa elaboreze proceduri de utilizare noilor competente de inchidere a bancilor, pentru a fi pe deplin pregatite in eventualitatea in care o banca s-ar confrunta cu probleme. In acest sens, angajamentul asumat recent de a asigura un mecanism legal de efectuare a activitatilor de bridge banking este cu deosebire binevenit. Autoritatile trebuie sa fie in continuare vigilente la orice dificultati ce ar putea aparea la bancile nationale mici", se mai spune in raportul citat.

Daca nu se gasesc investitori care sa preia activele si pasivele bancii in dificultate (acestia fiind de regula alte banci mai mari si mai sanatoase), bancile in dificultate ajung sa fie lichidate prin intermediul Fondului de Garantare. De regula, "tranzitia" prin intermediul bancii punte se face in week-end, clientii bancii afland peste noapte ca toate conturile lor au fost preluate de o alta banca.

In Romania functioneaza 41 de banci comerciale, a caror solvabilitate medie era de peste 14% la sfarsitul lunii iunie. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a fost infiintat in 1996, fiind condus de fostul viceguvernator al BNR, Eugen Dijmarescu.