Luni, la sediul BNR se va desfasura incepand cu ora 14.30 sedinta Comitetului Interministerial pentru trecerea la euro, prezidata de premierul Emil Boc. Din comitet mai fac parte guvernatorul BNR Mugur Isarescu- vicepresedinte-, reprezentanti ai Ministerului de Finante, Economie, Justitiei, Administratiei si Internelor, ai Ministerului Muncii, Ministerului Afacerilor Externe, dar si oficiali de la Institutul de Statistica si Comisia de Prognoza. Teoretic, Romania isi mentine obiectivul de aderare la euro in 2015, acest obiectiv fiind mentionat in Programul de Convergenta actualizat.

"Nu avem niciun fel de motiv sa renuntam la acest obiectiv. Romania si-a indeplinit si isi indeplineste, prin masurile pe care le-a luat si le ia, conditiile in vederea adoptarii euro in 2015", a subliniat seful Executivului la infiintarea Comitetului Interministerial. Misiunea Comitetului Interministerial pentru trecerea la euro va fi aceea de a monitoriza indeplinirea obligatiilor, astfel incat Romania sa fie pregatita in 2015 sa treaca la moneda euro.

Potrivit premierului roman, trecerea la euro inseamna si dobanzi mai mici, asa incat de pe urma atingerii acestui obiectiv vor avea de castigat si cetatenii. Pe de alta parte, prin masurile pe care le-a luat, prin incadrarea in tintele de deficit stabilite impreuna cu Comisia Europeana, prin aderarea la Pactul EuroPlus, Romania a facut pasi concreti si directi pentru indeplinirea conditiilor de aderare la moneda euro.

  • Polonia, Bulgaria si Cehia amana trecerea la euro

Instabilitatea din zona euro l-a facut pe ministrul polonez de Finante sa decida amanarea adoptarii euro. Jacek Rostowski -ministrul polonez al Finantelor, citat de agentia EFE a recunoscut ca "vor trece mai multi ani" pana cand Polonia va lua in discutie in mod serios aderarea la zona euro. Potrivit lui, guvernul polonez nu are in vedere, in acest moment, o data pentru aderarea la zona euro, chiar daca inainte de inceputul crizei financiare se prognoza ca Polonia ar fi urmat sa introduca moneda euro in 2012.

In ultimele doua saptamani, nemultumirea celor zece state UE care nu fac parte din zona euro, in frunte cu Marea Britanie, s-a accentuat. Aceste state se plang ca tarile din zona euro iau decizii fara sa le consulte. Criza datoriilor constrange statele care folosesc moneda euro sa faca un pas inainte in armonizarea politicilor economice nationale si pentru intarirea disciplinei bugetare comune. In ochii tarilor ramase pe dinafara, proiectul Uniunii Europene compuse din 27 de state este golit treptat de substanta in favoarea unei Europe cu doua viteze.

Premierii Bulgariei si Cehiei, Boiko Borisov si Peter Necas, au declarat in timpul unui forum economic desfasurat la Praga ca tarile lor nu trag sa intre, deocamdata, in zona euro. "Vom adera la zona euro atunci cand vom vedea reguli clare acolo. Altfel, se transforma dintr-un stalp de stabilitate intr-un loc in care dai bani pentru a-i sustine pe cei care au probleme, iar scopul sau este, de fapt, complet diferit", a declarat Borisov, citat de Novinite. Peter Necas a fost si mai dur: "Putem vedea cu totii cum uniunea monetara actuala se tranforma intr-o uniune de transfer de bani sau chiar intr-o uniune a deficitelor".