Rusia ar putea sustine tarile din Zona Euro cu "pana la 10 miliarde de dolari", prin intermediul Fondului Monetar International (FMI), a declarat luni consilierul economic al Kremlinului, Arkadi Dvorkovici, citat de AFP.

Intrebat la ce valoare ar putea ajunge ajutorul pentru Zona Euro, Dvorkovici a raspuns: "Pana la 10 miliarde de dolari".

El a repetat ca Rusia este pregatita sa ajute Uniunea Europeana prin intermediul participatiunii sale la FMI si a precizat ca niciun partener european nu a lansat vreo cerere Moscovei pentru un ajutor financiar bilateral.

"Daca partenerii nostri europeni ni se vor adresa, si nu excludem acest lucru, vom examina cu seriozitate cererea lor", a subliniat acesta.

In cadrul unui summit maraton care a avut loc saptamana trecuta la Bruxelles, liderii europeni au convenit o serie de masuri care, spera ei, vor pune capat celei mai grave crize din istoria monedei unice europene.

Liderii europeni au obtinut de la banci o importanta reducere a datoriei Greciei, recapitalizarea bancilor si intarirea Fondului european de stabilitate financiara (FESF) la o mie de miliarde de euro, pentru a impiedica o contagiune a crizei datoriilor la Italia si Spania.