Mai multe banci italiene au criticat luni in termeni duri acordul european privind recapitalizarea care ar defavoriza institutiile financiare din peninsula, relateaza AFP.

Directorul general al UniCredit, cea mai mare banca italiana, Federico Ghizzoni, a caracterizat drept "incomprehensibile deciziile din aceste zile privitoare la cererile suplimentare de capital, care vor penaliza si mai mult bancile italiene".

"Este adevarat ca bancile italiene prezinta un nivel de capitalizare inferior anumitor tari europene, dar acest lucru este justificat printr-un bilant mult mai putin riscant", a argumentat el.

Presedintele consiliului de supraveghere al Intesa Sanpaolo, Giovanni Bazoli, si-a exprimat la randul sau "ingrijorarea" fata de cererile de recapitalizare care "accentueaza riscul de restrangere a creditului" si a subliniat pericolul unei "interventii a statelor" in capitalul bancilor daca acestea nu reusesc sa-si majoreze capitalul prin intermediul investitorilor privati.

Giuseppe Guzzetti, presedintele Acri, asociatia bancilor italiene de economii, s-a declarat "furios" fata de deciziile care "salvgardeaza interesele franceze si le penalizeaza pe cele italiene".

Potrivit unei estimari a Autoritatii europene a bancilor (EBA), bancile italiene au nevoie de 14,77 miliarde de euro pentru a-si majora rata fondurilor proprii "dure" pana la pragul de 9%, in iunie 2012, fixat de liderii europeni cu scopul de a proteja bancile. Bancile europene au nevoie, in total, de 106 miliarde de euro, potrivit EBA.

Desi au fost scutite de criza financiara din 2008/2009, bancile italiene, care detin o buna parte a datoriei Italiei, sufera in prezent din cauza ingrijorarii pietelor financiare fata de sanatatea economiei din peninsula.

Luni, majorarea dobanzilor pentru obligatiunile italiene a adus pe rosu actiunile bancare pe bursa din Milano, Intesa Sanpaolo pierzand 6,60% iar UniCredit 5,01%, pe o piata in scadere cu 2,88%, in jurul orei 15,00 GMT.